Foto: TT

Poliser från hela landet kan flyttas till gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen avvaktar regeringens beslut om hur de inre gränskontrollerna klockan 12.00 ska utformas, men redan nu finns vissa styrkor på plats, både i Malmö och Trelleborg.

Poliser från hela landet kan komma att skickas till Skåne, där polisen redan har en större styrka för att hantera gränskontrollerna som påbörjas klockan 12.00 i dag.

– Vi har jobbat med stora resurser i syd för att ta hand om flyktingströmmen, hålla ordning och säkerhet, och hjälpa migrationsverket. Nu flyttar vi fram styrkan till gränsen, säger Börje Öhman, presschef vid polisen, till TT.

Sverige inför gränskontroller

SVT Nyheter rapporterade i går om att antalet patruller nu kommer att öka i Malmö och Trelleborg. Beslut kommer att tas om de ska finnas på fler ställen i södra Sverige.

– Säger beslutet något om omfattningen, platser, och så vidare, eller säger beslutet att det är upp till polismyndigheten att avgöra. Det vet vi inte, säger Börje Öhman till TT.

Gränserna stängs inte helt

Polisen fortsatte att arbeta med frågan under natten och håller klockan 12.00 i dag en presskonferens i Stockholm efter det att regeringen har fattat det formella beslutet.

– Regeringen måste få fatta sitt beslut och vi måste få det i handen. Det kommer att innehålla fler detaljer än vad inrikesministern sade vid presskonferensen, säger Börje Öhman till SVT Nyheter.

Det är fortfarande oklart hur kontrollerna kommer att utföras, men Börje Öhman säger till TT:

– Det kommer inte bli så att vi stänger Sveriges gränser. Då skulle inte ens 20.000 poliser räcka.

Att inre gränskontroller införs kommer att påverka polisens övriga verksamhet, enligt Öhman.

Ta med pass eller leg

Kontrollerna kommer att omfatta Öresundsbron och färjetrafik från Tyskland och Danmark.

Skånetrafiken rekommenderar alla resenärer som reser över Öresundsbron att ta med sig legitimation, en rekommendation som polisen stöder.

– De måste ha en handling som visar att de har rätt att komma tillbaka till Sverige, antingen ett pass eller ett internationellt id-kort, sa Börje Öhman till SVT Nyheter i går.

”Som en flygplats”

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, berättade i en intervju med SVT Nyheter i måndags, alltså före regeringens beslut, hur gränskontrollerna rent praktiskt skulle kunna gå till.

– Färjor har vi ganska bra kontroll på eftersom de kommer in vid vissa tidpunkter. Då tar vi lokaler i anspråk i hamnarna, på samma sätt som på en flygplats, där vi får sålla ut EU-medborgare och de som inte är EU-medborgare, sa Patrik Engström då.

– Öresundsbron är svårare. Där har vi 20.000 fordon per dygn och fyra tåg i timmen. Det klarar vi inte av till hundra procent. Vi skulle inte kunna kontrollera alla fordon. Det skulle bli enorma trafikproblem och jättestor påverkan på handel och turism och för alla de människor som pendlar över sundet.

”Prioritera samtal till 112”

Patrik Engström sa på måndagen före regeringens beslut att införa gränskontroller att polisen tittat över kostnader, och konstaterade då att det rent ekonomiskt inte blir så stora summor. Den stora kostnaden blir att annan verksamhet prioriteras bort, menade han då. Patrik Engström ville dock understryka att polisen vid det tillfället inte tagit ställning till hur man skulle prioritera.

– För att kunna genomföra en sådan här kontroll behöver vi ju prioritera ned annan verksamhet. Det är den stora kostnaden. Allt som inte är 112-samtal och blåljusjobb får prioriteras bort och istället får vi ta hänsyn till utredningar av grova brott och brottsutredningar där vi har frihetsberövade eller tidsgränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet