• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan din arbetsgivare tvinga dig ta ett slumpvist drogtest? Vad händer om du vägrar? Får man sparken om man testar positivt? – Hör arbetsrättsexperten om vad som gäller vid drogtester på arbetsplatsen. Foto: TT/SVT

Positiva drogtester i arbetslivet tillbaka på rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler verkar ta droger på sin arbetsplats. Statistik visar att andelen positiva drogtest från företagshälsovården runtom i landet var uppe på samma nivåer 2023 som under rekordåret 2019.

– Arbetslivet avspeglar samhället – ökar droger i samhället så gör de det i arbetslivet också, säger Anders Helander vid Karolinska.

Till Karolinska Universitetslaboratoriet kommer prover som tagits på anställda av företagshälsovården. 2019 var ett rekordår. Då var 5,6 procent av testerna positiva.

Efter en nedgång under pandemiåren är nu andelen positiva drogtester uppe på samma nivåer igen. Mellan januari och september 2023 var 5,5 procent av testerna positiva.

– Ungefär var tjugonde prov innehöll någon drog under 2023, säger Anders Helander, sjukhuskemist vid Karolinska Universitetslaboratoriet.

Misstänker rekordår

Fredrik Sparring, företagsläkare vid Avonova, uppskattar att deras testning utgör cirka en tredjedel av alla prover som kommer in till Karolinska. De gör 15 000-20 000 drogtester per år. I fjol var 6,3 procent positiva och han misstänker att det kan vara ett rekordår.

Enligt Karolinskas statistik är cannabis den vanligaste substansen följt av amfetamin, kokain och opiater. Dock kan vissa av proverna som visar på opiater vara lagligt utskrivna smärtstillande.

Fredrik Sparring berättar att positiva drogtest är något vanligare bland män i åldersgruppen 17-29 år.

– Sedan är det min uppfattning att det förekommer i alla yrkesgrupper och samhällsklasser.

Offentligt anställda får inte testas

Men det finns en grupp på arbetsmarknaden som inte finns representerade i statistiken: de som är offentligt anställda.

Det är reglerat i grundlagen – anställda inom offentlig verksamhet får inte utsättas för påtvingade test.

– Det gäller till exempel anställda inom polisen, försvaret, kommuner och regioner, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges Företagshälsor.

Han anser att det borde ändras.

– Det är ett bra sätt att jobba med alkohol- och drogprevention på arbetsplatsen. Syftet med testerna är preventivt. Att öka risken för upptäckt. Samtidigt blir steget att be om hjälp lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.