– Vi är slitna, följ restriktionerna, vädjar internsivvårdsläkaren Karin Hildebrands inför påsk. Foto: SVT

Pressad vårdpersonal inför påskhelgen – fler yngre inlagda

Uppdaterad
Publicerad

Smittotalen skenar på flera håll i Sverige. Samtidigt oroas och varnar både forskare och sjukvårdspersonal för att allt fler yngre läggs in på sjukhus. Och vården är hårt pressad inför påskhelgen.

– Vi är slitna, också ganska utmattande att se så mycket lidande, säger intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand i SVT:s Morgonstudion.

Den brittiska mutationen har fått fäste på flera håll i landet, vilket fått smittspridningen att öka. Länsstyrelser slår samtidigt larm om att många svenskar har tröttnat på att följa restriktionerna.

Fredrik Sund är verksamhet för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där har de sett en ökning inom både slutenvård och intensivvård, och till och med behövt flytta en del patienter till andra regioner.

Coronapandemin

– Så det är otroligt allvarligt förstås, säger Sund.

”Mer smittsamt”

Den senaste tiden har det också rapporterats om att allt fler yngre blir allvarligt sjuka, och en större andel yngre intensivvårdas. Fredrik Sund har tidigare sagt att den brittiska mutationen bör ses som ett nytt coronavirus.

– Det är ett virus som är mer smittsamt, så att det är fler som blir sjuka, och ju fler som blir sjuka desto fler kan bli svårt sjuka, säger han.

Största smittökningen har skett i åldersgruppen 30-69 år, enligt Socialstyrelsen.

– Och det här är den stora skräcken vi riskerar att se nu, om det här sprider sig uppåt i åldrarna, det är helt enkelt en volymeffekt. Och når det här 50-60-åringar då är det snudd på katastrofalt läge vi har framför oss, säger Sund.

Oroar sig för vårdberget

Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm, bekräftar bilden.

– Vi ser yngre patienter, och när jag säger yngre menar jag 70-talister. Vi såg inte så många sådana på iva under hösten, vintern, säger hon.

Även Hildebrand beskriver en ökad belastning och ett ansträngt läge. Hon försöker att ta en dag i taget men oroar sig för den vårdskuld som byggts upp under pandemin, över alla som väntar på sina operationer.

– Det berget blir större för varje vecka med hög smittspridning av corona.

Och hon har ett medskick till alla inför påsken: följ de restriktioner som finns, och undvik att starta nya smittkedjor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet