Striderna i Ukraina har låst sig i ett ställningskrig där enorma mängder artilleriammunition skjuts. Nu larmar allierade i väst, och Ukraina själva, för att bristen på ammunition växer. Samtidigt gör man av med mer än vad länderna i väst, som kämpar med att möta behoven, kan producera.
EU:s försvarsministrar samlades i Stockholm för att diskutera framförallt tre förslag. Ett är en gemensam upphandling av ammunition som ska skänkas till Ukraina, ett är att omedelbart avsätta en miljard euro till länder som tar av sina egna lager för att ge till Ukraina och det tredje är att stimulera försvarsindustrin att öka produktionen.
Sammanlagt är EU beredda att lägga två miljarder euro på trestegsplanen, uppger EU:s utrikeschef Josep Borell.
– I dag har vi pratat om att minska kostnaderna och tiden för att leverera ammunition, säger han.
– Vi måste ha en krigsmentalitet. Jag skulle föredra att prata om fred, men dessvärre måste jag prata om ammunition för att kriget fortsätter att rasa.
Stor enighet
Han hävdar att det finns en stor enighet bland medlemsländerna att fortsätta stötta Ukraina i kampen mot Ryssland.
– För att vinna tillbaka freden måste Ukraina vinna kriget och det är anledningen till att vi måste stötta Ukraina, säger Borell.
Än så länge har förslagen inte klubbats igenom, men Borell hoppas att man kan nå en överenskommelse när EU:s utrikes- och försvarsministrar möts den 20 mars.
Det föreslagna stödpaketet är dock inte tillräckligt, enligt Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov, som också deltog på mötet. Inför sammanträdet sa han att Ukraina behöver en miljon artillerigranater, vilket skulle kosta omkring fyra miljarder euro.
I nuläget produceras omkring 300 000 granater per år i hela Europa.