• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Några av de borttagna pridesymbolerna på Mölnlycke bibliotek Foto: Privat

Prideflaggor i Härryda togs ner på SD:s begäran

Uppdaterad
Publicerad

Prideflaggor som fanns uppsatta på Mölnlycke bibliotek fick hastigt tas ner på fredagen på begäran av Sverigedemokraterna. Förtidsröstning pågår i lokalen och symbolerna är politisk propaganda, enligt partiet.

Mölnlycke bibliotek i Härryda kommun tjänar just nu som en lokal för förtidsröstning, en lokal som hastigt fick stänga under en halvtimme på fredagsförmiddagen.

Anledningen var att Sverigedemokraterna i kommunen blivit uppringda av en sympatisör som berättat att prideflaggor hängde i anslutning till lokalen. Flaggorna var kvar sedan förra veckans Europride-firande och SD vände sig till kommunen och krävde att lokalen skulle stängas tills flaggorna tagits ner.

Val 2018 Väst

– Hela den svenska Pride-rörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda.

Hör inte hemma i vallokal

Vallokalen stängde och prideflaggorna togs ner, något som fått bland annat bibliotekarier på biblioteket att uttrycka frustration.

– Mina kollegor fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, berättar en anställd på biblioteket.

Calle Johansson menar att detta inte är ett angrepp på HBTQ-rörelsen i stort, och trycker på att partiet har flera sympatisörer och medlemmar som har en annan sexuell läggning. Men att dessa inte vill gå ut med det offentligt på grund av risken att då förknippas med Pride-rörelsen, som han menar är starkt politiserad.

– Man har bland annat en debatt där man väljer att exkludera ett av landets största partier, och klistrar på oss åsikter. Det finns många exempel på hur man tar ställning politiskt, och det hör inte hemma i en vallokal under brinnande valtider, säger Calle Johansson.

Ska hanteras politiskt

Härrydas kommundirektör Peter Lönn vill inte svara på frågan vad han tycker om beslutet att ta ner flaggorna, men säger att det är upp till valnämndens ordförande att besluta vad som ska göras efter vägledning och rekommendation från Länsstyrelsen.

– Jag har ingen egen uppfattning i frågan och ska inte ha det heller. Det är hanterat på det sätt det ska hanteras av oss i förvaltningen, och det är politiken som fattar beslutet, säger Peter Lönn.

På frågan om Härryda kommun kan ses som en kommun där man värnar om HBTQ-frågor efter denna händelse svarar Peter Lönn:

– Vi deltog förra veckan i Europride. Jag tycker det räcker som svar på den frågan.

Kommunen bestämmer enligt Länsstyrelsen

Weine Samuelsson (M) är valnämndens ordförande i Härryda kommun. Han uppger att han tog beslutet på rekommendation av Länsstyrelsen.

– För det var symboler i biblioteket som inte ska finnas och därför rekommenderade de att de skulle tas ner. De här flaggorna, säger han.

Så regnbågsflaggorna räknas som politisk propaganda?

– Nej det tycker inte jag. Men vi får gå på vad Länsstyrelsen rekommenderar.

Hade ni kunnat välja att inte följa Länsstyrelsens rekommendation?

– Det är klart man går på Länsstyrelsens rekommendation. Dem går man inte emot, det är de som håller i valet.

Men på Länsstyrelsen uppger man att det är kommunen själva som bestämmer vad man anser vara politisk propaganda.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg som är valansvarig i Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet