Även om nedgången för svenska Socialdemokraterna i valet nyligen inte var tillnärmelsevis så stor som för det franska socialistpartiet (PS, Parti Socialiste) i valet 2017, så säger Jenny Andersson ändå att valet i Sverige var ett historiskt katastrofval för svensk socialdemokrati.
– Det befäster att den europeiska och inte minst den svenska socialdemokratin är i en nedåtgående fas som man inte lyckas bryta, säger Jenny Andersson, som är professor i statsvetenskap vid universitetet Sciences-Po i Paris.
Svensk socialdemokrati gjorde sitt historiskt sämsta valresultat. Detsamma gällde de tyska och nederländska socialdemokraterna i förra årets val. Jenny Andersson lyfter särskilt fram två saker som hon menar har betydelse för att det går dåligt för den europeiska socialdemokratin:
”Backlash mot socialdemokratiska partier”
– Det ena är att de socialdemokratiska partierna i Europa sedan 90-talet har närmat sig en mittenposition. En del av den har varit att anamma en ekonomisk politik och en välfärdspolitik som i mångt och mycket har gått ut över arbetarklassen, och i stället har gynnat medelklassen och övre medelklassen. Det finns en backlash nu mot de socialdemokratiska partierna som man kan se på bred front i Europa, säger Jenny Andersson.
Det andra skälet som hon lyfter fram är att de socialdemokratiska partierna i sina senaste valkampanjer har anammat ganska hårda positioner i integrationspolitiken, i ett försök att flytta fokus från den debatten.
– Det har de straffats för av väljarna.
”Inte enbart kris för socialdemokratin”
Hon tror att nedgången för socialdemokratiska partier i Europa kommer att fortsätta ett bra tag.
– Men jag tror inte det är något slags ödesdriven utveckling. Valet i Sverige är inte enbart en kris för socialdemokratin utan en demokratisk kris, för det går inte heller jättebra för den svenska högern. Utan Sverigedemokraterna skulle högern inte vara en stark kraft.
Hela intervjun i Agenda kan du se i SVT Play.