Diskussion mellan professor Christian Berggren och Ola Rosling om Hans Roslings sista bok Factfulness. Foto: SVT

Professor kritiserar ”Factfulness” – vill ha mer om befolkningsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Professor Hans Roslings bok Factfulness, som kom ut efter hans död, har fått mycket uppmärksamhet och lovord. Men det finns också kritiska röster. Professor Christian Berggren säger i Agenda att han tycker att bokens svagaste del är den som handlar om befolkningsökningen på jorden.

– I boken sägs att man med säkerhet vet att det ska bli en stabilisering i befolkningstillväxten men jag ser inte det i forskningslitteraturen. Befolkningen kommer att öka från sju till mellan tio och tretton miljarder till nästa sekelskifte. Senast läste jag att det är bara 30 procents chans att det blir en stabilisering, säger Christian Berggren, som är professor emeritus i industriell organisation vid Linköpings universitet.

Minskad barnadödlighet har inte lett till minskad befolkningstillväxt?

Agenda

– Nej, då sjunker födelsetalen något men inte alls lika snabbt, säger Christian Berggren. Han vänder sig till Ola Rosling, medförfattare till boken Factfulness, och tar upp ett exempel ur boken:

– Ni tar upp Egypten som ett mirakel, för att där minskade barnadödligheten kraftfullt från 1960-talet fram till i dag – men befolkningsökningen fortsätter. Egypten hade cirka 70 miljoner invånare 1990, drygt 100 miljoner i dag och 2100 kan de bli 200 miljoner, säger Christian Berggren.

”Behövs förändrad familjekultur”

Ola Rosling är son till Hans Rosling och chef för stiftelsen Gapminder som han och hans fru Anna Rosling Rönnlund startade tillsammans med Hans Rosling. Han säger att Hans Rosling aldrig har påstått att minskad barnadödlighet medför att befolkningsökningen planar ut.

– Minskad barnadödlighet är en av flera komponenter. Men den är inte tillräcklig orsak. Att han med säkerhet sagt att ökningen skulle plana ut hoppas jag inte står i boken, säger Ola Rosling som framhåller att det också behövs utbildning och sexualundervisning.

– Och det behövs en förändrad familjekultur där idealet går från en stor till en liten familj. Det tycker jag är explicit i boken, säger Ola Rosling.

Ett annat exempel på snabb befolkningsökning som Christian Berggren lyfter fram är Tanzania.

– Där var det åtta miljoner invånare 1950, i dag är det 50 miljoner och 2100 blir det över 200 miljoner. Det blir mycket svårare att häva fattigdomen med en sådan enorm ökning.

– Att mätta munnarna blir lättare om de är färre, instämmer Ola Rosling, men framhåller samtidigt att europeer bör vara försiktiga med att tala om för afrikaner vad de ska göra.

”Vi kan inte leva som vi”

Debatten kom även in på överkonsumtionen i världen, där Christian Berggren också tycker att den problematiken inte tas upp tillräckligt mycket i boken.

– Om alla ska ha samma konsumtion som vi när befolkningen växer till tolv miljarder, det klarar inte planeten och det är ett stort problem som borde ni lyfta, säger han till Ola Rosling.

– Man ska inte säga att ”dom inte kan leva som vi” utan man ska säga att ”vi kan inte leva som vi”. Det står explicit i boken men du har rätt i att vi inte lägger ut texten om det. Jag tror att det kommer en ny upplaga där vi lägger ut texten om det.

Se hela debatten i Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet