I Astra Zenecas fas 1-studie på människor ingick drygt tusen personer, varav hälften fick försöksvaccinet och den andra hälften utgjorde kontrollgrupp. Endast tio personer fick två doser av vaccinet. Enligt studien utvecklade försökspersonerna antikroppar mot coronaviruset, men nivån var låg, menar Gunilla Karlsson Hedestam.
– Bland de tio försökspersoner som fick två doser gick antikroppsnivån upp men svaret var fortfarande blygsamt och troligen inte tillräckligt för att blockera infektionen.
Ett effektivt vaccin måste stimulera antikroppar som neutraliserar viruset och skyddar mot infektion för att begränsa spridningen.
Kortvarig immunitet
Forskarna som tagit fram vaccinet säger själva att det är för tidigt att avgöra om vaccinet ger ett tillräckligt skydd mot infektionen och Gunilla Karlsson Hedestam är skeptisk. En annan fråga är hur länge vaccinet skyddar.
– Med de här låga nivåerna kommer immuniteten klinga av snabbare än om högre nivåer uppnås.
– Det här är inget mirakel, men hur starkt immunsvar som behövs vet ingen ännu. Vi får avvakta fas 3-resultaten, säger Gunilla Karlsson Hedestam.
Proteinbaserat
Astra Zenecas försöksvaccin bygger på en experimentell genteknik, där man tillför en sars cov-2-gen och räknar med att kroppens egna celler ska tillverka virusproteinet som immunförsvaret sedan ska svara mot. Gunilla Karlsson Hedestam menar att denna typ av teknik ger en relativt liten vaccindos och tror att det kommer andra mer lovande vaccinkandidater.