Foto: AFP/TT respektive pressbild (Pawel Flato)

Professor om väpnad evakuering: Inget folkrättsligt problem

Uppdaterad
Publicerad

Man bör inte ingripa vid inbördeskrig eller upplopp i andra stater. Men att gå in med vapen och rädda egna medborgare är tillåtet, enligt folkrättsprofessorn Ove Bring.

– Det krävs att det inte är någon form av intervention, säger han.

Att skicka väpnade trupper till andra länder är känsligt, men riksdagens beslut om en väpnad räddningsinsats i Sudan är förenlig med folkrätten. Det säger Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan.

– Det här är ingen humanitär intervention som äventyrar Sudans suveränitet – det är en humanitär evakuering, säger han.

Oroligheter i Sudan

Han beskriver det som en möjlighet som Sverige och andra stater får utnyttja för att skydda egna medborgare.

– Därför är det inget folkrättsligt problem.

Får använda vapnen i självförsvar

Att den här typen av evakuering inte har används tidigare menar Ove Bring beror på att det inte har varit aktuellt för Sveriges del. Däremot har andra länder utfört liknande operationer.

– Exempelvis på 90-talet evakuerades amerikansk personal med fartyg från inbördeskrigets Liberia.

Förutom att avskräcka en eventuell attack har utländska trupper rätt att ha vapen i självförsvar även på sudanesisk mark.

– Det är villkorat enligt internationell rätt. Men det måste vara en evakuering med det enda syftet att rädda egna medborgare.

Utrikesutskottets formulering ”naturlig”

Riksdagens utrikesutskott skriver att Sudan inte efterlever det skydd för diplomater krävs samt att det finns ”visst folkrättsligt utrymme för begränsade evakueringsinsatser som avser egna medborgare under exceptionella säkerhetslägen”.

Enligt Ove Bring var det naturligt att man skrev så.

– Det är ju motivet till att man sänder svensk trupp till Sudan – att det inte säkert går att skydda diplomater eller andra svenskar med tanke på den våldsamma utvecklingen.

Ingen anledning att se som provokation

Att regeringen säger sig föra dialog med de stridande parterna ser Ove Bring som ett sätt att förklara att den inte är ute efter att blanda sig i konflikten.

Han tror inte att någon av de sudanesiska parterna ser den väpnade insatsen som en provokation.

– De har ingen anledning, absolut ingen anledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet