Professor Dennis Töllborg hoppas att veckans händelser i Stockholm kan bli en vändpunkt. Foto: TT

Professor om dödsskjutningarna: ”En ond cirkel”

Uppdaterad
Publicerad

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, hoppas att dödsskjutningen av en 20-åring med Downs syndrom kan bli en vändpunkt för polisen. Situationen är just nu en ond cirkel, menar han.

– Vi ser en utveckling som måste brytas, för enskilda polisers skull och för brottsoffrens skull.

Antalet personer som skjuts till döds av polisen i Sverige har ökat från i snitt en om året till drygt tre de senaste åren. I år har redan sex personer dödats. Dennis Töllborg, som har granskat hur polisen sköter interna utredningar, befarar att den negativa utvecklingen kan komma att fortsätta och pekar på rädsla som en orsak: Ju fler skjutningar som sker, desto större blir risken för ännu fler.

– Den som skjuter är en rädd polis. Vi har hamnat i en ond cirkel. Kriminella är rädda och skjuter och poliser gör det.

Eric Torell

Facket vill se mer utbildning

Facket Polisförbundet har kritiserat att poliser inte får möjlighet till mer utbildning i att bemöta personer med olika diagnoer. Den tillförordnade ordföranden Christer Palmkvist säger till Sveriges Radio att personalsituationen är för ansträngd för att utbildningen ska hinnas med.

Konflikthantering ingår i grundutbildningen, men den är inte tillräcklig menar polisforskaren Rolf Granér.

- Det finns en viss teoretisk utbildning men den är inte särskilt omfattande när det gäller psykiskt utsatta personer som i händelsen i Stockholm. Men polisutbildningen är tvåårig plus ett år praktik. Under det ska många, stora områden täckas. Men mer utbildning behövs och naturligtvis behövs det ett delvis nytänkande kring ingripanden, säger Granér till TT.

Möjlig vändpunkt

Dennis Töllborg har tidigare varit starkt kritisk till polisens internutredningar, som ofta drar ut på tiden.

– Man måste dokumentera snabbt och noggrant när något gått fel. Samla in informationen, analysera och sprid sedan kunskapen i organisationen.

Veckans tragiska händelser har fått så mycket uppmärksamhet att det skulle kunna utgöra en vändpunkt, säger han.

– Det kan hända att det här var en gräns som får polisen att säga ”någonstans kanske vi ända borde sätta oss och titta igenom det här noggrant”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet