Hon kallar det som pågår för ett systemskifte.
– Det som vi förknippar med nordisk välfärd är i fara och det är inte försumbart. Det är något som inte har uppmärksammats, säger hon.
Med en växande andel äldre i befolkningen kommer behovet av äldreboenden att öka i hela landet. Men de privata vårdbolagen bygger främst i större tätorter, enligt Marta Szebehely.
Kommunala boenden kan konkurreras ut
– De bedömer marknaden – det ska finnas många människor och gärna höginkomsttagare. De bygger fina och attraktiva boenden, det är inget fel på dem, men risken är att de konkurrerar ut de kommunala boendena och att kommunerna då har låst fast sig vid en lösning som de inte kan komma ur, säger hon.
Marta Szebehely säger att det är förståeligt om politiker och beslutsfattare lockas av de privata bolagens erbjudanden – de tar hand om hela processen, de ordnar finansiering och sedan sköter de också verksamheten.
Men om kommunen sedan inte är nöjd med det privata vårdföretaget kan det bli problem. Det kan handla om att vårdföretaget minskar på personalen eller gör något annat som försämrar för de boende.
Kan bli svårt att ta tillbaka verksamheten
Om kommunen själv äger byggnaden där äldreboendet ligger, kan kommunen säga upp entreprenaden med vårdföretaget. Men om vårdföretaget äger boendet, och kommunen inte vill fortsätta anlita det företaget, måste kommunen bygga ett eget boende och anställa personal.
– Då blir det en mycket större apparat. I USA har man just den situationen, även om de har mycket större äldreboenden än vi. De sitter fast med dåliga äldreboenden för att de inte kan stänga dem. För var ska de göra av hundratals skröpliga gamla? säger Marta Szebehely.
– Vården ska vara lika för alla, det bestämde vi när vi började bygga ut välfärden. Men det är kommunerna själva som bestämmer hur mycket ersättning de ska betala till de privata vårdföretagen och dessa kan då välja att bygga i kommuner med mer generösa ersättningar. Det blir en etablering på företagens villkor, kanske inte där behoven är störst, säger Marta Szebehely.
Extratjänster för köpstarka
En annan företeelse som börjat dyka upp är enligt Marta Szebehely att privata vårdföretag bygger lyxiga äldreboenden, som liknar hotell.
– Där erbjuder de också extratjänster som de boende kan köpa till, och därmed kan de vända sig till en mer köpstark grupp. Detta får inte kommunala äldreboenden erbjuda. Extratjänsterna subventioneras med rutavdrag, det är alltså skattepengar som går till att ge en del en bättre äldreomsorg, säger hon.
Men om en individ har egna pengar att lägga på äldreomsorg så bör det väl vara möjligt att göra det?
– Ja men risken är att det blir en skiktning, en tvådelad äldreomsorg. Samtidigt säger politikerna att äldrevården ska vara lika bra för alla.
Debatt i Agenda
I kvällens Agenda kl 21.15 i SVT2 och SVT Play blir det debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C) om vinster i välfärden.
Fakta: Privata och kommunala äldreboenden
I två tredjedelar av landets kommuner är alla äldreboenden i kommunal regi medan i 20 kommuner (främst i Stockholmsområdet och i Skåne) är mer än hälften av platserna i privat regi – antingen genom att kommunen har entreprenadupphandlat driften i byggnader som kommunen äger, eller (allt vanligare) att ett privat företag har byggt ett äldreboende och säljer platser genom ett ramavtal med en eller flera kommuner.
De två största företagen på äldreomsorgsområdet har sammantaget ca 170 äldreboenden varav en tredjedel är sådana som de har byggt och äger själva, och de bygger för närvarande ytterligare ett 20-tal äldreboenden i egen regi.
Äldreboenden i privat egen regi finns framför allt i kommuner i Stockholmsområdet och i Skåne som har infört LOV (lagen om valfrihet) inom äldreboenden: Danderyd, Lidingö, Sollentuna, Solna, Nacka, Norrtälje, Stockholm, Sundbyberg, Upplands Väsby, Täby, Österåker Halmstad, Kävlinge, Ronneby , Simrishamn, Staffanstorp, Sölvesborg, Uppsala, Uppvidinge, Växjö.
Källa: Professor, Marta Szebehely, skl.se