I samband med att Natotoppmötet i Madrid avslutades i går uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att en överenskommelse har gjorts med Sverige om att 73 personer, som Turkiet stämplat som terrorister, ska utlämnas.
Den svenska regeringen har hittills inte velat kommentera uttalandet, som gjordes strax efter att USA:s president Joe Biden öppet välkomnat vad han beskrev som ett ”historiskt ögonblick” i och med att den svenska och finska ansökningsprocessen tog ännu ett kliv framåt.
Justitieminister Morgan Johansson (S) var dock i går tydlig med att inga svenska medborgare kommer att utlämnas, och hänvisar i ett mejl till SVT att svensk lag gäller.
Frågeställning för svenska rättsväsendet
Ove Bring, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och tidigare folkrättsrådgivare vid UD, tror inte att några utlämningar kommer att göras.
– Den lista på personer som president Erdogan har presenterat kan man inte ha godkänt från svensk sida i Madrid-förhandlingarna på något sätt. Det är en frågeställning som det svenska rättsväsendet måste hantera på föreskrivet sätt, säger han.
Ove Bring pekar på den svenska lagstiftning från 1957 som i sin tur är baserad på den internationella europeiska konventionen om utlämning.
– Och i det här fallet vet vi inte om det går att utlämna någon av de 73 personerna. Svaret på det får vi sedan det svenska rättsväsendet har gjort sin genomgång av ärendet och undersökt de personer det är frågan om, säger Ove Bring.
”Kommer att skydda de flesta”
Samtidigt råder kravet om dubbel straffbarhet, som han menar kommer att ligga till grund för bedömningarna som Högsta domstolen ska avgöra. Enligt Ove Bring kommer den innebära ett skydd för de kurder som finns i Sverige och har känt oro för att utlämnas till Turkiet.
– Det räcker inte med att man i Turkiet straffbelägger vissa handlingar som terroristhandlingar. Samma handlingar som Turkiet åberopar måste också kunna definieras som terroristhandlingar enligt svensk rätt. Och det är just kravet på dubbel straffbarhet som kommer att skydda de flesta, om inte alla, som står på listan, säger han.
Det gäller vid utlämningar
Svenskt medborgarskap
Svenska medborgare lämnas inte ut för rättegång i annat land.
Dubbelt medborgarskap
Om det ena medbrogarskapet är just svenskt innebär det samma skydd som vanliga svenska medborgare har mot utlämning.
Annat medborgarskap eller statslöshet
Inte skyddade av medborgarskapsregeln. Deras fall kan granskas av det svenska rättsväsendet (Högsta domstolen). Om de befinns skyldiga till brott och ska utlämnas kan regeringen stoppa beslutet.
Källa: Ove Bring