Töres Theorell, professor på Stressforskningsinstitutet, menar att det är viktigt att prata om stress. Foto: Johan Nilsson/Isabell Höjman/TT

Professorn om ungas stress: ”Den bleka framtiden spelar in”

Publicerad

Svårare att få jobb, många val och dystra framtidsscenarion. Stressforskaren Töres Theorell är inte förvånad över att unga känner att de är mer stressade i dag än förr.

– Det är rätt mycket i vårt samhälle som är svårt att hantera och vi har mörka moln över horisonten, säger han.

Enligt Töres Theorell, professor på Stressforskningsinstitutet, hände någonting på 90-talet. Plötsligt var det den yngre delen av befolkningen som led mest av ångest och sömnproblem.

Att allt fler unga känner sig stressade har många förklaringar, enligt Theorell. En del, menar han, handlar om synen på framtiden.

– Jag tror att den bleka framtiden är någonting som spelar in. Jordens resurser förbrukas, luften förstörs och haven förstörs. Det måste ha en allmän effekt på den psykiska hälsan hos de yngre. Det lägger sig som ett tråkigt filter över allting. Vi äldre har aldrig haft ett sådant framtidsscenario, säger han.

Samhället mer hårdplanerat

Han tror också att förklaringen finns i att unga i dag har så många val.

– Man ska välja gymnasium, man ska välja yrke, man ska hela tiden välja. Och det är väldigt få som ger dem några instruktioner egentligen. De blir villrådiga, säger Töres Theorell.

De som är mest stressade i samhället, enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, är de som står utanför arbetsmarkanden. I den gruppen ingår de som studerar. I enkäten svarade nästan var tredje person som studerar att hen är stressad.

– Det akademiska livet har blivit mycket mer hårdplanerat och detaljkontrollerat. Det gäller hela samhället, så även studier, säger Töres Theorell.

Inte lika säkert med jobb

Att många studenter är stressade kan också handla om en oro för framtiden, menar Theorell.

– Det finns grupper som fortfarande kan vara ganska säkra på att få jobb, till exempel teknologer och läkarstudenter. Sedan finns det andra som inte nödvändigtvis får ett jobb bara för att de har en akademisk examen. Det är också ett relativt nytt problem, säger han.

– Det är svårt att hantera att bli arbetslös och tvingas söka jobb hela tiden, att bli förödmjukad när man inte får något jobb.

”Stress smittar inte”

Töres Theorell menar att det är bra att vi i dag pratar mycket mer om stress.

– Vi har lärt oss mycket om det och det gör att vi inte längre dör på samma sätt som vi gjorde tidigare av stress, i till exempel hjärtinfarkter.

Är vi mer stressade i dag eller är vi bara mer medvetna om att vi är stressade?

– Det där kan man diskutera i all oändlighet och det finns inget tvärsäkert svar på det. Det finns de som på fullt allvar tror att stress smittar, och att om man börjar prata om det så känner alla efter. Jag tror det är en farlig väg att prata så, för då tar man inte frågorna på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.