Ekonomiprofessorn Micael Dahlen. Person som hänger över ett bord med räkningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur klarar man sig genom alla kriser i omvärlden utan att bli nedstämd – se lyckoforskaren och ekonomiprofessorn Micael Dahlen ge sina bästa tips. Foto: SVT/Jessica Row/TT

Lyckoforskaren: Täta kriser efter varandra försvårar återhämtning

Uppdaterad
Publicerad

Inflation, krig i Europa och nyligen en pandemi. Många kan ha en känsla av att kriserna avlöst varandra senaste åren – vilket kan påverka människor negativt. Men det finns också positiva effekter av kriser, enligt Micael Dahlen, lyckoforskaren och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Micael Dahlen menar att det framför allt är osäkerheten vid en kris som gör att man känner sig nedstämd.

– Den största effekten kommer i början av en kris, när allt som vi har tagit för givet ställs på ända, säger han i Aktuellt.

Han lyfter att i början av pandemin kände många att det var som att hela världen skulle gå under. Senare kom vi dock tillbaka till ett bättre mående där vi kände en lättnad över att det gick vägen.

Kommer kriserna väldigt tätt så hinner man dock inte bli lättad och återhämta sig, menar han.

– Det blir jobbigt. Och å andra sidan, så finns den här klassikern att vet man att man ska få en klubba i huvudet så gör det inte lika ont att samtidigt få en spik i foten.

Förväntningar skapar oro

Det kan även finnas en förväntan att det ska bli bättre och när det i stället blir sämre har vi svårt att veta vad vi har framför oss, menar han. Det skapar då en ökad oro och stress.

Som exempel på ett osäkert tillfälle lyfter han bolåneräntorna. Många har tagit för givet att de ska ligga fast på en låg nivå, men han menar att många även kan minnas en tid då de varit bra mycket högre än de är i dag.

– Räntorna har varit betydligt mycket högre i omgångar, än vad de är nu, och vi har klarat oss igenom det också.

Finns positiva konsekvenser

Det finns dock långtidseffekter med kriser som kan vara positiva – enligt forskning blir människor mer mänskliga.

– Vi blir lite mer empatiska och hjälpsamma under krisen, vi behöver hjälpa varandra och vi kommer närmare varandra. Men det är också något som tenderar att bestå.

Om man under de här perioderna är i sina mer formativa, yngre år kan de här egenskaperna stanna med en, enligt Micael Dahlen. Det gäller även om man är en chef eller ledare.

Hör Micael Dahlens tre tips för hur man kan se saker på ett ljusare sätt vid kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.