Mellan 90 och 100 procents beläggning har varit vardag på landets häkten och anstalter de senaste åren. Emellanåt har beläggningssiffran varit över hundra procent. Rikspolischef Anders Thornbergs sade i Aktuellt i söndags att det aldrig varit så fullt som nu.
Efter en något lugnare sommar väntas nu beläggningen öka under hösten.
– När det gäller häkte är prognosen att det kommer öka under hösten och vi kommer gå upp i över hundra procent. När det gäller anstalt, det slutna klasserna, har vi legat där. Och vi kommer fortsätta med ökat klientinflöde den närmsta tiden, säger Joakim Righammar, sektionschef på Kriminalvårdens placeringssektion.
Och då ligger man över 100 procent?
– Det gör man.
Markant ökning i beläggning
Den totala utdömda strafftiden, den så kallade straffmassan, gick ner mellan åren 2010 och 2013 och har sedan legat på en relativt jämn nivå innan den ökade igen för fyra år sedan. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.
2017 var den totala utdömda strafftiden 97 700 månader och 2019 var straffmassan 127 000 månader, vilket är en ökning med 30 procent. Det är en av de saker som påverkar beläggningen på landets häkten och anstalter.
– Det är en markant ökning och den har kommit väldigt tvärt för kriminalvården. Det är svårt att hitta enskilda förklaringar till varför det blivit så. Man kan troligtvis se straffskärpningar, fler häktas. Sedan har vi givetvis fler personer som bor i Sverige nu och som kan begå brott, säger Righammar.
Kämpar fortsatt med att utöka antalet platser
Det är en situation som kriminalvården kämpat med ett tag. Tiden mellan att en fängelsedömd får sin dom och då denne ska inställa sig på anstalten har också ökat.
Tidigare skulle man inställa sig inom 50 dagar. 2018 ändrades detta till 75 dagar och strax innan årsskiftet höjdes antalet dagar ytterligare till hundra dagar.
Arbetet att bygga provisoriska våningssängar i cellerna och göra om gemensamma utrymmen till fler platser fortsätter.
– Vi har öppnat tidigare stängda platser och vi bygger ut eller bygger nytt. Men det är svårt att bygga nytt och det tar tid att bygga nytt, menar Joakim Righammar.