Foto: SVT

Prognosen: Ökad försäljning av fyrverkerier i år

Publicerad

Försäljningen av fyrverkerier för privat bruk ser ut att ha ökat kraftigt i år, jämfört med i fjol. En orsak kan vara coronapandemin, enligt branschen.

– Folk känner nog för att fira av detta trista år, säger Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund, till SVT Nyheter.

Sedan smällare förbjöds år 2002 har försäljningen av raketer som smällare i landet minskat kraftigt, något SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Men i år ser efterfrågan ut att vara större än tidigare.

Alla medlemsföretag rapporterar att det säljs mer, enligt Erik Nilsson, ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförbund. Exakt hur mycket vet man först efter årsskiftet.

– När det gäller konsumentprodukter så har försäljningen gått kraftigt upp. Det är till och med så att vissa produkter är slut. När det gäller evenemangsfyrverkerier är marknaden i stort sett död, säger han.

– Det finns flera skäl. Bland annat har många kommuner ställt in sina fyrverkerier.

”Kommer slå fjolåret”

Bilden bekräftas av Ingela Bertram, delägare på Svea Fireworks.

– Det har tagit slut i butikerna och vi har fått fylla på. Det har varit jättemånga tilläggsbeställningar, säger hon.

– Det ser ut att ha gått jättebra.

Också Sven Jönsson, ägare av fyrverkeributiken 4verkeri, väntar sig ett bra år när resultatet sammanställts.

– Går det bra blir det kanon, blir det sämre så blir det bra ändå. Vi kommer att slå fjolåret. Jag kan tänka mig att vi ökar med omkring 20 procent. Vi ska inte alls klaga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.