Barbro Sjölander, ordförande för nätverket mot gynekologisk cancer, är kritisk till att tiden mellan provtagningarna ska förlängas. Foto: Joan Nilsson/TT/SVT

Ny strategi för provtagning mot livmoderhalscancer

Publicerad

Bomullstops i badrummet eller borste hos barnmorskan. Från och med nästa år ska man kunna välja metod när det är dags för provtagning mot livmoderhalscancer. Samtidigt förlängs tiden mellan varje screening från tre år till fem år.

– Det är en väldigt viktig reform som kan leda till ett ökat totalt deltagande, säger professor Joakim Dillner. 

Socialstyrelsen föreslår att möjligheten till självprovtagning för att upptäcka humant papillomvirus (hpv) och motverka livmoderhalscancer ska bli permanent. I dagsläget kallas kvinnor regelbundet till sjukvården för så kallad cellprovtagning. 

Exakt hur ändringen kommer att se ut i praktiken är upp till regionerna, men antagligen kommer man att få en kallelse och därefter välja om man vill få hem ett provtagningskit – med bomullstops, provrör och instruktioner - eller ta sig till en vårdinrättning.  

Ändringen kan leda till att fler väljer att testa sig, tror Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention. Hemtest kan vara mer tillgängligt för kvinnor som inte vill eller kan ta sig till screeningstationer.

Billigare för sjukvården

Kvalitetsskillnaden mellan prov som tas hemma och prov som tas i sjukvården är väldigt liten, menar Joakim Dillner.

– De nya hpv-analyserna är så pass känsliga att de går lika bra att ta hemma. För sjukvården är det billigare om man tar det själv jämfört med om sjukvårdspersonal ska ta provet, säger han.  

Planen är att man ska gå över helt från cytologiska prov, ofta kallat cellprov, till hpv-analys för alla åldersgrupper. Tidigare analyserades endast kvinnor över 30 år. Enligt Joakim Dillner beror den nya rekommendationen på framgångarna med hpv-vaccinationerna som gjort att allt färre under 29 år bär på viruset.   

Först om provet visar på hpv ska man kallas till cytologiskt prov för att undersöka om det finns cellförändringar, som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer.  

Längre tid mellan varje provtagning

För kvinnor mellan 23–49 år ska provtagningen även ske mer sällan, var femte år istället för var tredje. Barbro Sjölander, ordförande för nätverket mot gynekologisk cancer, är kritisk till rekommendationen och hade velat se mer studier på det nya tidsintervallets effekter.  

– Det är en oro att man gör det här för snabbt. Vi vill ha så hög säkerhet som möjligt, säger hon. 

Joakim Dillner menar att den nya tidsperioden är säker. 

– Cancer utvecklas inte inom en femårsperiod om man har testat negativt för hpv förut. Risken för cancer på grund av det är väldigt liten, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.