Foto: SVT

Psykisk ohälsa ökar bland unga kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den enskilt största gruppen som söker hjälp för psykisk ohälsa är unga kvinnor mellan 18 och 24 år.

– Vi ser att två tredjedelar av de som besöker oss är tjejer. Det kan handla om att man har en depression, en ångestproblematik eller andra svårigheter som gör att det är svårt att få livet att fungera, säger Sara Enetoft, kurator och samordnare på ”Unga vuxna”, en samtalsmottagning i centrala Lund.

Sara Enetoft, kurator och samordnare på ”Unga vuxna”, en samtalsmottagning i centrala Lund. Foto: Gunilla Fritze

Mottagningen öppnade 2011 och personalen gör en grundläggande kartläggning för att ta reda på vad den som söker hjälp behöver. Det finns läkare, socionomer, sjuksköterskor och en fysioterapeut på ”Unga vuxna”.

– Varje år har besökttrycket ökat väldigt mycket och vi kan se att unga som kommer till oss mår generellt sätt sämre än vad de gjorde för några år sedan. Det är en mer komplex problematik, konstaterar Sara Enetoft.

Ungas livsvillkor en förklaring

Det finns inga klara orsaker till varför den psykiska ohälsan bland unga ökar. I socialstyrelsens rapport 2016 pekas de ungas livsvillkor ut som en förklaring. Ungas umgänge i sociala medier 24 timmar om dygnet lyfts ofta fram i debatten kring den stress och press, som många unga upplever.

– Jag tror absolut att sociala medier pressar på även om jag inte själv är så aktiv men jag förstår fullt ut de som känner av den pressen, säger Rebecka Bylander, 25 år och juridiskstuderande på universitetet i Lund.

Klasskamraterna Annika Consiglio och Rebecka Bylander tror båda att sociala medier kan vara en bidragande orsak till varför den psykiska ohälsa ökar. Foto: Gunilla Fritze

Hennes klasskamrat Annika Consiglio, 22 år, håller med och fyller i:

– Man ska vara vara duktig med sina studier, samtidigt som man ska ha många vänner, man ska vara synlig på sociala medier och man ska ha hälsan.

Enligt socialstyrelsen har den psykiska ohälsan bland barn i åldern 10-17 år ökat med över hundra procent på tio år (2006-2016). För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent under samma period. Totalt handlar det om närmare 190.000 barn och unga vuxna i Sverige som lider av någon form av psykisk ohälsa. Den enskilt största gruppen, drygt 63.000 personer, är unga kvinnor i åldern 18-24 år.   

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Unga vuxna är en mottagning i Lund för de som är 16 och 29 år. De erbjuder någon att prata med och kan remittera till exempelvis en psykoterapeut. Verksamheten drivs av Lunds och Kävlinge kommuner.

Studenthälsan i Lund, Malmö och Kristianstad är inriktad på problem som tillhör studentlivet. De som har problem med exempelvis stress, prestations- eller tentaångest, rädsla att tala inför andra, prokrastinering, oro, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller vill förändra din livsstil kan vända sig till Studenthälsan, som sorterar under Lunds och Malmö universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet