• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Psykolog sitter i behandlingsrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger männen som behandlas sin våldsproblematik och hur går behandlingen till? Hör psykologen Calle Brunell, på Manscentrum i Stockholm Foto: Jaqueline Balcer Bednarska

Psykologen Calle behandlar våldsutövare: Alla önskar de hade kommit hit tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Män som utövar psykisk och fysiskt våld mot närstående brukar delas in i två kategorier, enligt psykologen Calle Brunell som behandlar våldsutövare.

Partners till män i den ena kategorin bör fundera på hur de kan lämna relationen på ett tryggt och säkert sätt, säger Brunell.

För män i den andra kategorin kan det finnas hopp.

Männen i den första kategorin våldsutövare, ”Intimitetsterrorister”, hamnar sällan i Calle Brunells behandlingsrum.

Han arbetar på stiftelsen Manscentrum i Stockholm som förutom behandling även driver den nationella hjälplinjen för personer som utövar eller riskerar att utöva våld mot sina närstående.

Mäns våld mot kvinnor

– Intimitetsterrorister är män som använder våld får att man önskar få ut något av det.

Våldet används för kontroll, makt och uppfostring.

– Det våldet brukar ha en “kall” komponent. Det finns något manipulativt över det. Våldet är på ett sätt kontrollerat, man använder bara så mycket våld som situationen kräver.

Goda förutsättningar för behandling

I den andra kategorin finns personer som utövar “situationsbundet parvåld”.

– Då används våld för att man är i en situation man inte klarar av, känslorna rinner över.

Våldsutövare som använder situationsbetingat våld kan vara motiverade att söka hjälp, men ofta krävs övertalning från omgivningen, enligt Brunell.

– Är man motiverad, och beredd att göra vissa förändringar så har vi goda förutsättningar för behandling.

Känsla av vara missförstådd

Vad finns det för tidiga tecken på att en person bör söka hjälp?

– Det tydligaste tecknet är såklart att man skrämmer, kränker, kontrollerar eller skadar folk i sin närhet, ofta de som man faktiskt älskar, säger Brunell och fortsätter:

– Ett annat tecken kan vara när man går runt och känner sig missförstådd hela tiden och hamnar i konflikt med familjen eller folk på stan. Att man börjar uppleva att världen är befolkad av idioter. Det är den ju inte, men börjar man tänka så, då har man ett problem.

Mycket av behandlingen syftar till att patienterna ska lära känna sin egen ilska för att kunna kontrollera den.

– De allra flesta männen som kommer hit har ofta överdriven uppmärksamhet utåt men i behandling vill vi att man använder den kraften inåt istället, säger Brunell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet