Psykolog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här luras reportern av en bild av ett ansikte – ”Något hemskt verkar ha drabbat henne”. Foto: SVT/Framtiden med Hannah Fry

Psykologen varnar för AI som tolkar känslor

Uppdaterad
Publicerad

AI som läser av ditt ansikte för att tolka känslor används redan på flera håll i världen och har kritiserats av integritetsskäl. Men nu får den även kritik för att ha mer fel än rätt.

– Frågan är om vi skulle vilja att en algoritm fattade beslut åt oss om den har fel i minst 50 procent av fallen, säger psykologen Lisa Feldman Barret.

Ibland rynkar folk på pannan när de är arga – men oftast gör de faktiskt inte det. Studier visar att våra ansiktsuttryck oftast inte stämmer överens med de miner som brukar förknippas med känslan vi upplever för stunden. Därför är Lisa Feldman Barrett, neuroforskare och psykolog, kritisk till den AI som ska tolka människors känslor genom att läsa av deras ansikten. För att tolka andra människors känslor behöver vi läsa in mycket mer än bara ansiktsuttryck: Kontexten spelar också stor roll. Lisa Feldman Berrets studier visar att AI som läser känslor har rätt i mindre än hälften av fallen.

AI ska läsa våra känslor

Ändå används AI som tolkar känslor i flera branscher redan och utvecklingen för fler användningsområden pågår.

AI

– Sådana algoritmer kan användas för att anställa personal eller anta studenter till utbildningar. I vissa länder kan de till och med avgöra om någon är skyldig till ett brott, säger Lisa Feldman Barrett.

Fler fel än rätt

Hon är kritisk till att förlita sig på denna teknik för att fatta viktiga beslut.

– Frågan är om vi verkligen vill att en algoritm ska fatta beslut om oss själva, våra barn eller våra nära och kära, när den har fel i minst 50 procent av fallen – och ibland betydligt oftare, avslutar hon.

Se Framtiden med Hannah Fry – känslosamma datorer på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet