En Sveriges Radio-profil utreds internt efter att fler personer larmat om sexuella trakasserier. Foto: TT

Källor: Radioprofilen lämnar SR-programmet

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade radioprofilen lämnar programmet hon jobbar med. Det uppger källor till SVT Nyheter. Samtidigt är det oklart om profilen får vara kvar på Sveriges Radio eller inte, trots att medarbetarna uppfattar det som att hon blir kvar inom företaget. Från ledningen är beskeden få.

Utredningen som pågått i en månad kring radioprofilen som anklagas för sexuella trakasserier är nu klar. Alldeles nyss informerades de anställda på redaktionen vid ett internt möte. Där stod det klart att radioprofilen lämnar programmet, men det är ännu oklart hur hennes framtid på Sveriges Radio kommer att se ut.

Radioprofilen är sjukskriven sedan ett par veckor och kommer alltså inte tillbaka till sin redaktion. Men Sveriges Radio är förtegna om vad som nu ska ske med hennes anställning. Inte heller medarbetarna på redaktionen får veta, men flera källor SVT Nyheter har talat med uppfattar det som att profilen inte lämnar Sveriges Radio utan blir kvar inom företaget.

Kampanjen #MeToo

SVT Nyheter har tagit del av ett internt mejl som Sveriges Radios vd Cilla Benkö skickat till personalen. Där skriver hon att företaget vidtagit ett antal åtgärder under utredningens gång, men att man av princip inte kommenterar uppgifter om enskilda medarbetare.

”Sliskiga kyssar” och grova sex-sms

”Vi varken bekräftar eller dementerar. Det ni berättar för oss för vi inte vidare externt”, skriver Benkö.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur radioprofilen ska ha kränkt och kommit med ovälkomna sexuella närmanden till flera medarbetare på Sveriges Radio. Beteendet med maktmissbruk, grova sex-sms och härskartekniker ska ha pågått under en lång tid. Trots att den närmsta ledningen larmats flera gånger förut har inte saken tagits vidare och SR-profilen har fått fortsätta.

– Hon kan komma fram och be en att ”hångla lite med henne” eller ge en sliskiga kyssar i nacken och vilja att man ska krama henne. Ena sekunden kan hon få utbrott och säga att man inte duger något till, för att nästa sekund säga att man är oumbärlig. Och de sexuella inviterna ingår i det otroligt obehagliga beteendet, har en person tidigare sagt till SVT Nyheter.

Medarbetare mår dåligt

På profilens redaktion har medarbetarna som varit utsatta mått så dåligt att de inte har kunnat sända ut programmet, utan utsändningen har fått flyttats till andra redaktioner. Medarbetare som SVT Nyheter pratat med berättar att de är ledsna, arga och frustrerade – men också att de varit rädda för hur det ska bli med deras jobb när de nu vågat berätta.

Medarbetare beskriver också hur de har fått veta att de ska ”tåla en del och dalta med henne för att hålla henne på gott humör”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet