En bild på reporter Diamant Salihu i studion och en bild på blommor och ljus utplacerade på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte att göra med dansbandsmusik och Arvingarna”, säger SVT:s reporter Diamant Salihu om den senaste tidens våldsvåg där kända rappare förekommit i utredningarna. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Svårt att lämna gängmiljöer för rappare: ”Pengar är inget skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända svenska rappare återfinns i utredningarna kring de våldsdåd som den senaste tiden skett i Stockholm. Att bygga sin karriär och sitt varumärke på autenticitet kan leda till problem när man vill lämna den kriminella världen – samtidigt finns risken att man fortsätter vara en måltavla.

En av de fyra brottsmisstänkta efter sprängdådet i Grimsta nära Vällingby är en välkänd rapartist. Han har prisats för sin musik och är tidigare dömd bland annat för vapenbrott och narkotikabrott. Under slutet på förra året skedde detonationer på två adresser där stora svenska rappare är skrivna.

– Vi har sett många exempel på hyllade rapartister som tycks ha en fot kvar i den kriminella miljön. De har vuxit upp i de här områdena, omgett sig av personer som valt en kriminell karriär fullt ut, en del av dem bygger hela sin karriär på en viss autenticitet, säger SVT-reportern Diamant Salihu som länge bevakat gängkriminaliteten.

Även om de själva inte alltid är dem som håller i vapnet eller står för de allra grövsta brotten är de fortsatt en viktig del av grupperingen och bilden av gänget. Så lär det fortsätta att vara i svensk musik spår Salihu i SVT:s Morgonstudion.

Han menar att rappare med koppling till gängen riskerar att bli måltavlor och så kan det vara även om man väljer att lämna den miljön.

”Som true crime”

Dennis Franco är journalist och har intervjuat flera rappare som lämnat både musiken och den kriminella miljön i Uppdrag Gransknings ”Topplistans 100-gubbar”. Han menar att det finns en förväntning från publiken om våld.

– Den här musiken är som true crime fast på ett beat, det är den spetsen folk vill ha, att det händer på riktigt, säger Franco.

Det finns de som lämnar, rapartisterna Aden och Moeewgli, Dree Low och Ille Freeway, samtliga kriminellt belastade, är exempel på rappare som lämnat sina musikkarriär bakom sig.

– Pengar är inget skydd, så länge man är kvar i Sverige och rör sig i offentligheten så har man kvar de fiender man har.

Emil Arvidson som skriver en bok om svensk gangsterrap berättar att det är svårare än vad det kan verka utifrån för rappare att lämna en kriminell miljö.

– Det pågår beskyddarverksamhet för många som tjänar pengar i ett sånt här område, från den lokala tobakshandlaren till en framgångsrik rappare. Rapparen Sebastian Stakset beskrev det så här för mig: ”Du kan inte bara mjölka område på berättelser som får dig att se hård ut – du måste förhålla dig till den här maktstrukturen i samhället”.

– Det verkar relativt svårt att komma till en annan plats om man byggt upp den här berättelsen kring sig själv, säger Emil Arvidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.