Trots restriktioner – vi är lyckligare nu än före pandemin, enligt årets World Happiness Report. Foto: Isabell Höjman/TT

Rapport: Pandemin gjorde oss inte mindre lyckliga

Uppdaterad
Publicerad

Trots restriktioner och begränsat socialt umgänge är vi lyckligare nu än före pandemin. Äldre är mer nöjda med livet än yngre och allra lyckligast är man – för sjätte året i rad – i Finland. Det visar årets World Happiness Report.

Tre års pandemi har inte gjort oss mer pessimistiska och olyckliga. Tvärtom tycks de flesta av oss ha gillat läget och tagit det hela med ro, visar rapporten World Happiness Report 2023 där drygt 100 000 personer i 150 länder deltog.

Vi tycks till exempel ha blivit mer välvilligt inställda till våra medmänniskor under pandemin. Vår vilja att hjälpa främlingar är 25 procent högre nu än före pandemin och vi ger också mer pengar till välgörenhet, visar rapporten. Forskarna tror att pandemin kan ha gjort människor mer omtänksamma överlag.

Finland lyckligast – igen

I genomsnitt var de flesta människor precis lika nöjda med sina liv åren 2020 till 2022 som åren 2017 till 2019.

Och även om äldre personer ofta drabbades hårdare av covid-19 är de numera lyckligare än före pandemin. De som är över 60 är generellt också lyckligare än yngre personer.

Precis som se senaste sex åren ligger finländarna i topp som världens lyckligaste folk, följt av de andra nordiska länderna. Sverige har i år klättrat upp ett pinnhål på placeringslistan, från plats sju till en sjätteplats. 

I botten av listan ligger Afghanistan.

World Happiness Report utgår från flera faktorer, bland annat medellivslängd, bruttonationalprodukt, socialt stöd, generositet och avsaknad av korruption. Mätningen, som initierats av FN och genomförs av Sustainable Development Solutions Network, har gjorts sedan år 2012.

Världens 10 lyckligaste länder

1. Finland

2. Danmark

3. Island

4. Israel

5. Nederländerna

6. Sverige

7. Norge

8. Schweiz

9. Luxemburg

10. Nya Zeeland

Källa: World Happiness Report

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.