”Rätt av Arnholm att erkänna svartarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya jämställdhetsministern erkände genast sina skelett i garderoben. Gränsen för vad nya ministrar måste lägga fram på bordet är oklar och kan vara svår att förhålla sig till, menar statsvetaren.

När Maria Arnholm (FP) presenterades som ny jämställdhetsminister vid en pressträff fick hon frågan om hon har några”skelett i garderoben”.

Den nyblivne ministern svarade att honanlitat arbetskraft svart vid några tillfällen för över 15 år sedan.

Nyamko Sabuni avgår

Vilka tjänster det handlade om gick Arnholm inte in på, men de hade medhuset att göra.

– Det var dumt gjort, sade hon, enligt TT.

Honerkände också att hon har straffats för att ha cyklat mot rött och kört för fort.

Att Maria Arnholm erkände svartjobbet var helt rätt, trots att det skeddeför länge sedan. Det anser Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgsuniversitet.

– Det handlar om vilka normer man har. Att cykla mot rött ljus tror jag deflesta inte tycker är särskilt farligt, men svartjobb har en större kraft i detpolitiska klimatet, det är värre. Men det har gått tillräckligt lång tid föratt det inte ska hållas emot henne, säger han.

Två ministrar tvingades avgå

Efter valet 2006 tvingades handelsminister Maria Borelius (M) avgå efterbara åtta dagar som statsråd, efter att ha erkänt att hon anlitat barnflickorsvart och struntat i att betala sin tv-licens.

Bara ett par dagar senare tvingas även kulturminister Cecilia Stegö Chiló (M) lämnasin post, sedan det avslöjats att även hon låtit bli attbetala tv-licens och anlitat svart städhjälp.

Tog det säkra före det osäkra

Måste man erkänna alla sina synder – bara för att utses till minister? Nej,menar statsvetaren Ulf Bjereld, men var gränsen egentligen går för vad man måstelägga fram på bordet är oklar, vilket kan vara vanskligt för nyblivnaministrar.

– Man kan välja att chansa lite grann, välja det man tycker är minst farligtoch hoppas att ingen kommer på resten. Man kan också ta det lite väl långt. AttArnholm erkänner att hon cyklat mot rött var kanske sagt som ett skämt, ellerså ville hon ta det säkra före det osäkra, säger Ulf Bjereld.

Svårare dölja skandaler i dag

Utvecklingen att erkänna alla synder tidigt har skett successivt och startaderedan innan avgångsskandalerna 2006, menar Bjereld.

– Vi lever i ett samhälle som är oerhört transparent och öppet, informationensprids snabbare än tidigare. Saker och ting var enklare att hemlighålla tidigare. Jag tror att det hänger samman meddigitaliseringen.

Kan vi lita på att alla skelett ärute ur garderoben nu?

– Det kan man aldrig. Man hinner göra mycket man förtränger och glömmerbort under ett långt liv. Det kan finnas deklarationsfrågor eller annat mansjälv glömt. Men givet att hon har haft gott om tid att förbereda sig så skullejag bli förvånad om det kommer fram något ytterligare graverande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyamko Sabuni avgår

Mer i ämnet