– Vi har avvisat en del av de andra alternativen och vi tittar nu på vilka konsekvenserna blir om vi lägger oss på olika nivåer och vad det behövs för typ av övergångsregler. Vilka som skulle hamna i svårigheter och vilka som skulle gynnas av ett sådant här system, säger Ilmar Reepalu.
När SVT i veckan avslöjade att Reepalus utredning siktar in sig på ett förslag om att begränsa vinstuttagen i välfärdssektorn till åtta procent av investerat kapital plus inflationen, väckte det ilska och oro bland företagarna. Nu bekräftar han i Agenda att förslaget kommer att handla om en vinstbegränsning.
”Ska skära bort de stora övervinsterna”
– Vi arbetar för att vara klara den första november med en modell som framför allt ska skära bort de stora övervinsterna som finns i den här sektorn, säger han till Agenda.
Reepalus utredning har jämfört privata serviceföretag som frisörer, chaufförer och tandtekniker med välfärdsbolagen, och upptäckt att välfärdsbolagen ofta tar ut mycket mer.
– Den här sektorn är ju inte en marknadssektor fullt ut. Här är det ju så att någon annan bestämmer priset, det är ju inte kunden som säger att ”jag vill köpa lite dyrare eller billigare skola” utan priset bestäms av skolpengen. Den som du köper tjänsten av kommer alltid att kunna betala den här tjänsten åt dig, så rimligtvis kan man säga att det kanske inte borde vara lika hög avkastning som du har i den privata marknadssektorn.
Och det är runt tio procent?
– I den privata ligger det runt tio procent i snitt i servicesektorn, ja.
Avkastning på 40-50 procent
Vad kan de här välfärdskoncernerna ta ut om vi jämför med de här tio procenten?
– I de företag vi har tittat på ligger det fyra-fem gånger så högt. Det ligger mellan 40 och 50 procent. Och det är inte rimligt i en sådan här sektor att så mycket av våra skattemedel ska gå till ett fåtal kapitalägare.
Reportage i Agenda söndag 4 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Debatt mellan Centerpartiets ledare Annie Lööf och civiliminister Ardalan Shekarabi (S).