– Elevernas hemkommuner ska få ett ansvar att ta hand om eleverna så att de får fullfölja sin utbildning, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S) till SVT.
– Vi har sett hur friskolor har gått i konkurs och eleverna blivit av med sin utbildningsplats över en natt. Jag var med som kommunalråd i Halmstad när John Bauerskolorna gick i konkurs, och så kan vi inte ha det, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S) till SVT.
Eleverna fick inte avsluta utbildningar
Under 2013 granskade SVT skolmarknaden och kunde visa hur elever inte fick gå färdigt när gymnasiekoncerner la ner deras skolor. Eleverna vid Karlstads Idrottsgymnasium möttes helt oförberedda av konkursbeskedet första dagen efter jullovet. De första beskeden från John Bauerkoncernen om att man beslutat stänga skolor kom strax därefter.
När SVT granskning visade att även skolkoncernen Praktiska stängde åtta av sina skolor till terminsslutet, utan att ge eleverna möjlighet att avsluta sin utbildning, reagerade dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (FP)
– Att det nu i maj när det är några veckor kvar till terminsslutet finns elever som inte vet vart de ska ta vägen är oacceptabelt. Det behövs en lagändring, Jag tycker vi ska ha en utbildningsgaranti som innebär att man får gå färdigt den gymnasieutbildning man har valt om det är ett nationellt program, sa Jan Björklund då i Aktuellts studio.
Får betala genom avdrag på skolpengen
Utbildningsgarantin började utredas på utbildningsdepartementet innan regeringsskiftet och nu har den rödgröna regeringen tagit över arbetet. I dag skickas promemorian med förslaget ut från utbildningsdepartementet på remiss.
Friskoleföretagen får betala genom avdrag på skolpengen. Enligt ska kommunerna minska skolpengen till yrkesprogram med 0,3 procent, och till högskoleförberedande program med 0,15 procent.
Friskolornas Riksförbund reagerar kraftigt mot förslaget.
– Det är ett upprörande och orättvist förslag. Eleverna som väljer friskolor får lägre skolpeng, säger Ulla Hamilton, VD för Friskolornas Riksförbund.
Hon menar också att friskoleföretag som sköter sin ekonomi och inte lägger ner skolor ska slippa betala för andra friskolors problem.
– Den här förslaget innebär kollektiv bestraffning av friskolor, säger Ulla Hamilton.
Hur mycket pengar friskolebranschen går miste om totalt har inte utbildningsdepartementet räknat ut enligt ministern.
– Vi har räknat utifrån att kommunerna ska ha tillräckligt med pengar för att ha en beredskap om en skola lägger ner, säger Aida Hadzialic.
Går fortfarande bra att stänga skola tvärt
Men regeringen kräver inte att friskolorna slutför utbildningen för alla elever de tar in. Det kommer fortfarande att gå bra för en koncern att stänga en skola tvärt, och hänvisa eleverna som redan börjat till andra skolor.
Borde ni inte ställa kravet på skolkoncerner som stänger en skola att de gör det successivt så alla hinner gå klart?
– Vi har hittat en modell för att alla ska få sin utbildning genom att kommunerna får större ansvar, och friskolorna bidrar med finansieringen genom att de betalar till den här potten med pengar, säger Aida Hadzialic.