Den flygskatt som utreddes i slutet av förra året kommer att bli verklighet. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till SVT att planen är att skatten ska införas från och med första januari 2018.
– Ambitionen är att dämpa ökandet av flygningen. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och flyget står i dag för stora klimatutsläpp. Regeringen har därför varit tydlig med sin ambition att införa en skatt på flygresor för att minska flygets klimatpåverkan, säger Per Bolund (MP).
– Vår ambitionen är att skicka ut en lagrådsremiss innan sommaren.
Syftet med skatten är att flyget ska vara med och betala sina klimatkostnader och att man vill försöka styra resenärerna mot mer miljövänliga transportsätt.
Kritiken mot förslaget har varit stort. Flygbolaget Norwegian har sagt att de inte tänker utöka sin trafik på Arlanda som planerat, om förslaget om skatten blir verklighet.
Naturvårdsverket positiva
En remissinstans som däremot är positiv till flygskatten är Naturvårdsverket, de menar att skatten kommer att minska klimatpåverkan och att fler länder kan följa i Sveriges fotspår.
– Flyget står för en stor del av svenskarnas klimatpåverkande utsläpp och utsläppen från flyget ökar. Även om det är en låg skatt som utredningen föreslår, tydliggörs det vad flygets påverkan på klimatet kostar, säger Johan Bogren, enhetschef på Naturvårdsverket.
Olika skatt beroende på resans längd
I utredningen om flygskatten, som presenterades i slutet av förra året, föreslås en skatt på personers flygresor på tre olika nivåer.
För resa inom Europa ska skatten vara 80 kronor, för resor utanför Europa inom 600 mil 280 kronor samt för längre resor än så 430 kronor. Barn under två år ska inte skatt betalas för. Det är flygföretaget som ska betala skatten.
Utredningen räknar med att skatten kan inbringa uppemot 1,8 miljarder kronor per år till statskassan.
LÄS MER: Så blir nya flygskatten
Kritik från flera håll
Både branschorganisationer och oppositionen har varit mycket kritiska till förslaget.
– Jag tycker att det är märkligt att man inför skatten när 8 av 10 remissinstanser är starkt kritiska. Företag från norr till söder. Mycket märkligt. Vi kommer att fortsätta arbeta med frågan, säger Anna Wilson, generalsekreterare på Svenskt flyg.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att skatten är verkningslös och inte kommer att leda till någon betydande minskning av utsläppen.
– Bra att regeringen försöker med en grön skatteväxling. Men precis som med mycket annat misslyckas man. Att införa en skatt som inte leder till miljöresultat, utan gör att flygplatser stänger är ett hot mot jobb och företag. Oansvarigt att inte ta hänsyn till hela landet, säger Annie Lööf.