Gunnar Strömmer i kostym står vid en mikrofon med SVT:s logotyp framför sig, i en officiell miljö under en presskonferens om säkerhetsläget. I bakgrunden syns svenska och europeiska flaggor samt en skärm med texten ”Pressbriefing om säkerhetsläget”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) är säkerhetsläget i Sverige fortsatt allvarligt. Foto: SVT

Regeringen höll pressträff om säkerhetsläget i Sverige: ”Fortsatt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Attentat mot israeliska ambassader och skjutningar med misstänkta gängkopplingar. De senaste dygnen har flera uppmärksammade våldsdåd skakat Sverige. Under torsdagen höll justitieministern tillsammans med polisen och Säpo en pressträff för att uppdatera om säkerhetsläget.

Säkerhetsläget i Sverige är fortsatt allvarligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Därför kommer terrorhotnivån ligga kvar på en fyra på den femgradiga skalan.

Man har tidigare identifierat tre parallella hot mot rikets säkerhet: Terrorism och våldsbejakande extremism, Sverigefientliga statliga aktörer och den organiserade brottsligheten. Dessa hot ses fortfarande som överhängande.

Skottlossningen vid Israels ambassad i Stockholm i tisdags är ett tecken på att hotnivån fortsatt är hög, även om händelsen inte utreds som terrorbrott.

Säpo har tidigare konstaterat att Iran använt sig av svenska gängkriminella för att utföra dåd i Sverige. Fredrik Hallström på Säpo säger till TT att det inte går att utesluta att Iran varit inblandat i tisdagens ambassaddåd.

– Jag har ingen konkret insyn, men det går inte att låta bli att säga att det finns en del som talar för att det skulle kunna vara så, utifrån målval och modus operandi. Men det är ett antagande snarare än faktisk kunskap, säger han.

Orolig omvärld påverkar

En faktor som påverkar säkerheten är omvärldsläget, däribland den eskalerande konflikten i Mellanöstern, säger Hallström.

– Sverige blir en plats och en arena för andra länders konflikter, säger han.

Hotbilden vad gäller våldsbejakande islamism har dock mattats av något, enligt Hallström. Sverige står inte längre lika mycket i fokus i den falangens propaganda.

– Det är en trend som på kort sikt ser ut att fortsätta.

Senaste våldsdåden ”inom ramen för normalbilden”

Den organiserade brottsligheten fortsätter vara ett av de säkerhetshot som Sverige står inför, säger Gunnar Strömmer (M).

– När det gäller den organiserade brottsligheten är problematiken alltjämt djupgående, säger han.

De senaste dagarnas händelser vid Israels ambassader i Stockholm och Köpenhamn, samt det senaste dygnets skjutningar i Stockholmsområdet, är några bevis på detta, säger Strömmer. Sverige samarbetar med både dansk polis och Danmarks regering för att motverka och klara upp brott.

Johan Olsson, som är chef för Nationella operativa avdelningen (Noa) hos polisen, säger att de senaste dygnens våldsdåd ”är inom ramen för normalbilden”.

– Vi har sett att vi i perioder får väldigt intensivt våld. Det kan lugna ner sig och sedan komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.