• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Per Bolund om regeringens plan för att lindra Cementa-krisen. Foto: Erik Simander/TT

Regeringen förlänger Cementas tillstånd att bryta kalksten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet att bryta kalksten på Gotland, enligt miljö- och klimatminister Per Bolund.

– Det är en extraordinär situation som vi hamnat i, och den kräver extraordinära åtgärder, säger han.

Regeringen meddelar att den kommer göra tillfälliga ändringar i miljöbalken på grund av situationen i Slite på Gotland.

– Vi förbereder en tillfällig lagändring av miljöbalken för att avvärja eller minimera riskerna och vi jobbar samtidigt med ett antal åtgärder för att minska sårbarheten och öka cirkulariteten i hur vi i dag använder ganska ändliga resurser, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) under en pressträff under tisdagseftermiddagen.

Kampen om kalket på Gotland

Förändringarna ger bland annat regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt- och vattenverksamhet inom ramen för det befintliga tillståndet, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

– Det skulle innebära att det nuvarande tillståndet (som Cementa har) utsträcks i tid, säger han.

”Allvarlig sårbarhet”

Cementas kalkstensbrytning i Slite stod inför hotet om tvärstopp i oktober, eftersom Mark- och miljööverdomstolen avslagit företagets ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd. Detta eftersom företaget gett en undermålig miljökonsekvensbeskrivning, enligt domstolen.

Effekterna av domstolsbeslutet kan enligt branschföreningen Byggföretagen bli stora då cirka 75 procent av den cement som används i svensk samhällsbyggnad kommer från Slite.

– Situationen har helt uppenbart blottat en allvarlig sårbarhet, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på pressträffen.

Vill att HD prövar fallet

Cementa, som lämnade in en ansökan om förlängt och utvidgat tillstånd för fyra år sedan, har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen för att häva överdomstolens beslut och därmed kunna fortsätta verksamheten. Enligt Cementa var överdomstolens handläggning av ärendet felaktig och rättsligt tveksam. Men det är ännu oklart om HD, som beslutat att inte ge målet förtur, kommer att ta upp fallet.

Om rättsprocessen kring cementtillverkningen säger miljöminister Per Bolund att ”tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav lagen ställer”.

Ansvaret för att visa det ligger på den sökande verksamheten, och det är ingenting som ändras i dag, enligt Bolund.

Lars Hjälmered är näringspolitisk talesperson för Moderaterna välkomnar beskedet att förlänga Cementas tillstånd:

– Regeringen gör nu det som är nödvändigt och som både Moderaterna och andra i riksdagen har krävt för att få lite andrum. Dock så är det ingen långsiktig lösning för hur vi säkrar cement till industrin.

Se hela pressträffen med regeringen på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet