Regeringen meddelar på en pressträff att de kommer att klassa marburgviruset som en samhällsfarlig sjukdom. Foto: Oscar Olsson/TT

Regeringen kommer klassa marburgviruset som samhällsfarligt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att klassa det dödliga marburgviruset som en samhällsfarlig sjukdom, meddelar socialminister Jakob Forssmed på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Inga fall har än så länge misstänkts eller rapporterats i Sverige.

Beslutet kommer att fattas på ett extra regeringssammanträde på fredagen. En sådan klassificering möjliggör för myndigheter att vidta extraordinära smittskyddsåtgärder.

I Rwanda pågår sedan slutet av september ett utbrott och 11 personer har hittills dött.

Under onsdagen misstänktes två fall i Tyskland, men båda dessa konstaterades på torsdagen vara negativa.

– Det är givetvis mycket glädjande, men det är ingen anledning att luta sig tillbaka, säger Jakob Forssmed på pressträffen.

Inga fall i Sverige

Inga fall har än så länge misstänkts eller rapporterats i Sverige.

Risken för ett globalt utbrott är enligt världshälsoorganisationen WHO låg. Däremot bedömer man risken för ytterligare spridning i Rwanda som mycket hög och spridning i den kringliggande regionen som hög.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten tar kontinuerligt del av de riskbedömningar som görs av WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, säger Forssmed.

Viruset har fått sitt namn efter den tyska universitetsstaden Marburg, där det första utbrottet noterades år 1967. Sedan dess har det skett ett tiotal utbrott, främst i södra och östra Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.