Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, ser beslutet som ett politiskt trick. Han säger sig förstå att det finns stora ekonomiska incitament för lättnader, men samtidigt är han orolig för vad som kommer hända med smittspridningen.
– Även den här gången är det totalt otajmat när vi har en ökande smittspridning och fler inlagda på sjukhus. Det fanns vissa kriterier för att lyfta restriktioner, och de uppfylls inte. Jag känner en oerhörd trötthet. Jag förstår att arrangörer vill öppna, men det känns verkligen som att man tar ett farligt steg, säger han.
Hänvisar till vaccintäckning
Folkhälsomyndigheten (FHM) har bland annat hänvisat till vaccintäckningen för att motivera beslutet. Generaldirektören Johan Carlson väntar sig att trycket på sjukhusen kommer att öka, men inte till så höga nivåer att vården inte kommer att klara av det, tack vare vaccineringen.
Vilken procentsats som vaccinerat sig är en sak, men det är resultatet av det som är intressant, säger Fredrik Elgh. Han ser det som avgörande att även barn från 12 år och uppåt ges möjlighet att ta sprutan.
– Om man tittar på befolkningen i stort är vi långt ifrån flockimmunitet. När man pratar om att 80 procent är målet måste man titta på hela befolkningen, inte bara de över 18 år. Det kanske krävs mer än 80 procent till och med.
Skickar fel signaler
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, anser också att FHM bör fatta beslut om vaccinering av barn över 12 år innan restriktioner lättas. Gårdagens besked tog han emot med oro, inte minst när det kommer till vilka signaler han anser att beskedet ger till allmänheten.
– Risken finns att man får uppfattningen om att pandemin är över, men vi har en ny topp att förvänta oss här i oktober. Jag är inte kritisk mot att man lättar i sig, men min personliga åsikt är att det varit bättre att vänta till vi är på andra sidan av den toppen. Utifrån de scenarion vi fått tycker jag att vi är en månad för tidigt, säger han.
Deltavarianten oroar
Bland regeringens kritiker finns också Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Även han ser inte minst smittspridningen bland yngre som ett problem, och nämner också spridningen av deltavarianten som ett betydande hot.
– Att göra det här nu blir lite en repris av det man gjorde i fjol i samband med den andra vågen, man lättar upp för snabbt. Det här viruset är mycket mer smittsamt än de första varianterna, så kan vi räkna med att vi får betydligt fler fall, säger han i Aktuellt.