Runt om i landet finns mängder av initiativ för att hjälpa vården att få fram skyddsutrustning. Än så länge har dock Arbetsmiljöverket inte kunnat godkänna utrustning som saknar så kallad CE-märkning.
Snabbspår
Det vill nu regeringen ändra på. Därför har man nu gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning. De nya reglerna gäller från och med i dag tisdag och tills allmän smittspridning av coronaviruset upphört.
– Vi inför nu ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Det handlar om att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att säkerställa ett förfarande för att även icke CE-märkt personlig skyddsutrustning ska kunna användas av samhällsviktiga yrkesgrupper, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till SVT.
I praktiken innebär det att Arbetsmiljöverket snabbt ska ta fram ett sätt att granska utrustning som idag inte får användas. Det kan till exempel handla om att kunna göra snabba bedömningar av funktionen, och godkänna dem om de uppfyller säkerhetskraven.
”Måste vara säker”
Enligt Eva Nordmark måste utrustningen som tillåts fortfarande vara säker för användaren, nivån på skydd får alltså inte sänkas.
– Den personliga skyddsutrustningen som tillåts måste vara säker för användaren. Skyddet för arbetstagare som använder den personliga skyddsutrustningen sänks inte med dessa åtgärder, säger Eva Nordmark.
Samtidigt har skyddsutrustning stoppats av tullen, eftersom den saknat bruksanvisning på svenska. Därmed har skydden inte uppfyllt kraven på CE-märkning. Därför ändrar regeringen också reglerna så att skyddsutrustning som saknar bruksanvisning på svenska får föras in i Sverige och användas, förutsatt att bruksanvisningen är på ett språk som användarna förstår.
– Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning som är avsedd för yrkesmässig användning. Genom uppdraget kan Arbetsmiljöverket bidra till att säkerställa tillgången till personlig skyddsutrustning, säger Eva Nordmark.
Aktuella produkter
De produkter som är aktuella är de som följer WHO:s vägledning om vad som är personlig skyddsutrustning: engångsoveraller, förkläden, handskar, tjockare handskar, ögonskydd – exempelvis visir, andningsskydd, stövlar eller arbetsskor.