Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredaren ska titta närmare på avfallsfrågan – se klimat- och miljöministern om förslaget. Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen och SD vill underlätta för ny kärnkraft i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och SD tar ytterligare steg för att underlätta för mer kärnkraft i Sverige. Bland annat vill Tidöpartierna sänka ansökningsavgiften, införa ett ”snabbspår” och se över de lagtekniska delarna – med målet att effektivisera och korta prövningstiderna för ny kärnkraft.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) höll på torsdagen en pressträff om den fortsätta satsningen på ny kärnkraft, tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).

Tidöpartierna tillsätter nu en ny utredning i fyra delar, i syfte att modernisera lagstiftningen på området.

– Nu tar vi nya steg för att skapa bättre förutsättningar för en kraftfull utbyggnad av kärnkraften i Sverige de kommande 20 åren, säger Romina Pourmokhtari.

Det finns i dag sex reaktorer i drift på tre platser i landet; Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Regeringen har tidigare lämnat en proposition till riksdagen där man vill ta bort förbudet mot att bygga reaktorer på fler platser än de befintliga samt ta bort begränsningen om att få ha maximalt tio reaktorer i drift samtidigt.

Busch: Behöver underlätta etablering

Det fortsatta utredningsarbetet handlar om att se över lagarna och skapa ett teknikneutralt regelverk, med målet att effektivisera och korta prövningstiderna och underlätta för olika aktörer att kunna bygga såväl modulära reaktorer som konventionella reaktorer på fler platser.

Det ska bland annat införas ett ”snabbspår” för kärnkraft i miljötillståndsprocessen, enligt regeringen. Utredningen ska också se över ansökningsavgiften som betalas till Strålsäkerhetsmyndigheten när en ny reaktor byggs. Den ligger i dag på 100 miljoner kronor för en reaktor som ersätter en gammal.

– Ska vi nå ett läge där vi får till stabila och konkurrenskraftiga elpriser, då behöver vi underlätta för etablering av ny, fossilfri, planerbar kärnkraft där den behövs. Det är svårt att se att det kommer att kunna gå på annat sätt, säger Ebba Busch.

Utredningen ska därtill se över Sveriges kärnavfallprogram och slutförvaret samt de så kallade beredskapszonerna, alltså det fysiska området som omger kärnkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.