Om bara tre år ska H2GS tillverka fossilfritt stål i Boden med hjälp av vätgas. Företaget räknar själva med att skapa runt 10 000 jobb, direkt och indirekt.
Då behövs mycket el, i ett första skede runt 10 TWh per år – lika mycket som hela Skåne förbrukar.
Trots att man knappt börjat bygga stålverket har man redan sålt runt 1,5 miljoner ton stål, över hälften av sin planerade produktion, till storföretag som BMW, Mercedes, Scania och Electrolux.
Krav från kunderna
Enligt hållbarhetsdirektören Lina Håkansdotter bryr kunderna sig väldigt mycket om sina klimat- och miljöavtryck, även hos sina leverantörer. När de köper ”grönt stål” ska det inte bara vara producerat fossilfritt, utan även utan kärnkraft.
– Det står till och med i våra kontrakt, säger Lina Håkansdotter.
Några sticker ut i kärnkraftsfrågan
I en enkät som SVT skickat ut till 20 av de största elförbrukarna i Sverige svarar sju av elva storföretag att de hellre vill köpa förnyelsebar el än el från kärnkraft. Det gäller till exempel skogsbolagen SCA och Holmen, dataföretaget Bahnhof och gasföretaget Linde.
Samtidigt svarar dessa företag – och sammanlagt nio av elva storföretag – att det också behövs ny kärnkraft i Sverige.
Men några sticker ut genom att säga att man helt vill undvika el från kärnkraft.
Kemiföretaget Borealis vill ha 100 procent förnyelsebar el till 2030 och H2GS ska alltså ha det redan från start. Till skillnad från de flesta andra företag i enkäten är man för egen del inte oroad över tillgången på el.
”Räknar med premiumpris”
H2GS valde medvetet att lägga fabriken nära kraftledningar i Boden och har säkrat framtida leveranser av el från bland annat norska Statkraft, som äger stora vattenkraftverk även i Sverige – allt för att slippa köpa el från kärnkraftverk.
– Vi räknar med ett premiumpris på fossilfritt stål. Om stålet också är tillverkat med grön el, så kommer den premien att bli högre, tror vi, säger Lina Håkansdotter.