Regeringen öppnar för utvidgat samarbete med NATO, det bekräftar försvarsminister Karin Enström (M) Foto: SVT

Regeringen öppnar för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Redan på torsdag kan regeringen ta beslut om utökat samarbete med Nato, det bekräftar försvarsminister Karin Enström (M).

Avtalet skulle ge Nato:s styrkor rätt att transportera sig på svenskt territorium och använda försvarets anläggningar.

Nato kan i framtiden få tillstånd att sätta in sin snabbinsatsstyrka i Sverige. Regeringen väntas godkänna ett avtal som gör det möjligt, uppger källor till Svenska Dagbladet.

– Vi har kommit väldigt långt och det kan komma ett regeringsbeslut på torsdag, säger försvarsminister Karin Enström (M) till tidningen.

– Detta innebär att vi fördjupar vårt samarbete. Vi är en partner till Nato och det råder brett samtycke om att vi måste fördjupa vårt samarbete med Nato. Sverige blir då bättre förberett på att ge och ta emot stöd, vilket är en grund för vår säkerhetspolitik, säger Karin Enström till SVT Nyheter.

Bakgrunden är att Försvarsmakten i höstas begärde hos regeringen att få inleda förhandlingar med Nato. Förhandlingarna är nu klara och såväl Sverige som Finland ska enligt SvD vara beredda att teckna avtalet om att ta emot Natos snabbinsatsstyrka. Den ska få hjälp av de båda länderna med bland annat underhåll och logistik.

Tillgång till bland annat marinbaser

Avtalet ska möjliggöra att insatsstyrkan tas emot på ett säkert sätt. Det kan gälla bland annat transport genom land-, luft- eller sjöterritorium. Därefter ska styrkan kunna förflyttas till insatsområdet. Finland och Sverige ska se till att underhåll och logistik fungerar, till exempel ge soldaterna mat eller leverera stridsammunition.

Avtalet innebär inte enligt Karin Enström att Nato kan landsätta en trupp i Sverige utan svenskt önskemål.

– Allt i detta avtal bygger på att det är verksamhet som Nato gör på inbjudan av Sverige, säger hon till SvD.

Finansdepartementet inte övertygat

Avtalet är ett så kallat värdlandsavtal som gör det enklare för Natos snabbinsatsstyrka NRF att komma till Sverige för övningar, men också under kriser. Inom regeringen har utrikes- och försvarsdepartementen varit drivande för att få fram ett värdlandavtal. Finansdepartementet har däremot haft vissa invändningar.

Svenska Dagbladet skriver att det finns en bred politisk enighet bakom de allt närmare banden mellan Sverige och Nato.

Miljöpartiet avvisande

Försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår, kom i våras fram till att Sverige ska närma sig Nato mer. Men det som regeringen nu tar initiativ till har inte förankrats i riksdagen och möter starkt motstånd från Miljöpartiet, säger dess försvarstalesperson Peter Rådberg.

– Det här ökar spänningarna i Östersjön snarare än tvärtom, säger han till TT.

Ukrainakrisen och alltmer offensiv rysk militär aktivitet i Östersjön har medfört att även Natos övningar ökat väsentligt i det som kallats ”fredens hav”, säger Rådberg. Ryssland har övat mot svenska mål det senaste året och nyligen flög ett Natoplan över svenskt luftrum.

Detta visar också att ett svenskt Natomedlemskap inte skulle göra läget lugnare, anser Rådberg, som säger att Sverige ”knappt kan komma närmare” att bli Natomedlem om dess snabbinsatsstyrka ska få operera här.

Även Finland sluter avtal

Också finland är på väg att ingå avtal med Nato. Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att Finland undertecknar ett så kallat värdlandsstödsavtal med Nato på försvarsalliansens toppmöte nästa vecka, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Vid övningar i Finland ska landet se till att underhåll och logistik fungerar, till exempel ge soldaterna mat och ammunition.

Försvarsministeriet i Helsingfors påpekar i ett pressmeddelande att Nato och värdlandet kommer överens om de praktiska arrangemangen från fall till fall. Finland förbinder sig alltså inte att ta emot utländska trupper eller transitotrafik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.