Regeringen presenterar höstbudgeten
Under tisdagen överlämnas regeringens budgetproposition för 2023 till riksdagen. SVT Nyheter rapporterar live.
Under tisdagen överlämnas regeringens budgetproposition för 2023 till riksdagen. SVT Nyheter rapporterar live.
Höstbudgeten
Svantesson svarar på budgetkritiken
Den tidigare finansministern Mikael Damberg (S) är kritisk mot regeringens budgetförslag. Han säger i kvällens Aktuellt att många lär vara besvikna över vad han anser vara regeringens brutna vallöften.
- Framför allt när det gäller bensin och dieselpriser, så är det en stor blåsning, säger Damberg.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) svarar på kritiken:
- Jag förstår att man vill ha mer, och det är därför vi nästa år, 1 januari 2024, kommer att pressa ner reduktionsplikten. Det kommer att göra den stora skillnaden för den som är beroende av bilen, svarar finansminister Elisabeth Svantesson.
- Det här den största satsningen på 6,7 miljarder, men jag förstår att folk vill ha mer.
- Vi har haft en extrem bränslepolitik i Sverige. Det tar 14 månader att få ordning på det.
Se hela debatten i Aktuellt här.
Damberg (S): "Kommer att leda till besparingar, uppsägningar eller höjda skatter lokalt"
En nyhet från dagens budgetsläpp är sex miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner. Detta är dock inte så mycket som Sveriges kommuner och regioner, SKR, tidigare har efterfrågat.
Vilket är skälet till att SKR inte har fått så mycket, frågar programledaren Jon Nilsson under kvällens budgetdebatt i SVT:s Aktuellt?
- Vi går emot en vinter i ekonomin, då kan ingen få kompensation för allt, svarar finansminister Elisabeth Svantesson (M).
- Det är viktigt att veta - det kommer att bli tufft men om konjunkturen vänder, då finns det ett handlingsutrymme att göra mer.
Den tidigare finansministern Mikael Damberg (S) är dock
inte imponerad av regeringens förslag på sex miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner. Han menar att kommunerna kommer att behöva mer pengar.
- Det handlar om sjukvården, om skolan för våra barn och
om äldreomsorgen. Vi vet att personalen där redan idag sliter, säger han och tillägger:
- (Regeringens budgetbesked) kommer att leda till antingen besparingar, uppsägningar eller höjda skatter lokalt.
Svantesson: "Vill ta ansvar i en tid av inflation"
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade under tisdagen regeringens budget. Med denna budget vill regeringen ta ansvar i ett läge som vi inte har haft tidigare med hög inflation, säger hon i kvällens Aktuellt.
Hon nämnde även fyra andra fokusområden som är viktig för henne i denna budget: Stöd till hushåll och företag, välfärd, ökad trygghet och säkerhet samt en stärkning av försvaret.
Den tidigare finansministern Mikael Damberg (S) tyckte dock att det är fel väg att gå och att regeringen bryter stora vallöften.
- Det är stor skillnader i det man sa innan valet, och det som står i budgeten, säger Damberg.
V kritiserar SD för att inte satsa på pensionärer: ”Tarlite tid”
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati kritiserar Sverigedemokraterna för att svika sina vallöften och frågar sig hur det är möjligt att man i budgeten inte ”avsätter en endaste krona till landets pensionärer”.
- Regeringen har suttit i tre veckor. Några större reformer
av ett stort och bitvis ganska komplext system det hinner man inte med på tre veckor, svarar SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i debatten.
Han säger att regeringen nu kommer att bjuda in alla partier
till samtal om pensionssystemet.
- Jag pratar om det man lovade i valrörelsen och
förespeglade svenska folket att man hade förslag om. Jag förstår att man inte kan få igenom allt, men här har man inte fått igenom något, säger Esbati.
- Det är samma sak där, regeringen har suttit i tre veckor. Det
tar lite tid, ursäkta mig det tar lite tid, säger Sjöstedt i en slutreplik.
Han menar att förslaget om en så kallad gas i pensionssystemet i bästa fall kanske kan genomföras i budgetpropositionen för 2024 eller 2025.
- Jag kommer att ha ett högt tonläge och jag hoppas att Ali Esbati också har det, vi kanske hittar samsyn, säger Sjöstedt.
Svenskt Näringsliv välkomnar budgeten
- Det är en budget präglad av det allvarliga ekonomiska läget Sverige befinner sig i. Givet det är regeringens budget väl avvägd och ansvarsfull. Vi ser positivt på att man satsar på en långsiktig energipolitik som säkrar klimatomställning, skriver
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, i ett mejl till SVT.
Muf-ordföranden kritiserar budgeten
Moderata ungdomsförbundet kritiserar det egna partiets budget i ett inlägg på Twitter. Ordföranden Matilda Ekeblad saknar flera saker i regeringens och SD:s budget.
"Jag saknar det utlovade paradigmskiftet i budgeten. Inga skattesänkningar för den som arbetar. Inga skattesänkningar för den som sparar. Och inga skattesänkningar för de som skapar jobb - företagarna."
Hans Eklind (KD): En välavvägd budget
Kristdemokraterna försvarar regeringens budget och menar att den är välavvägd.
Partiets representant i riksdagen, Hans Eklind, tar upp vårdfrågan och säger att antalet vårdplatser ska öka över hela landet.
- Arbetet med en nationell statlig vårdförmedling för att öka tillgången till vård och korta vårdköerna sätts nu igång.