Klockan 08.00 i dag, måndag, överlämnas regeringens vårproposition och vårändringsbudget till riksdagen. Därefter håller finansminster Elisabeth Svantesson (M) presskonferens. SVT Nyheter bevakar budgetsläppet på plats.
Vårbudgeten 2024
Oppositionen enig: Regeringen gör fel och för lite
Vänsterpartiet menar att regeringens framhållande av vårändringsbudgeten som en stor satsning för väljarna bakom ljuset.
- Man genomför en historisk stor nedskärning i sjukvården men kallar det för en historiskt stor satsning, säger vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ida Gabrielsson.
Även Miljöpartiet menar att budgeten vilseleder, och efterlyser satsningar på bland annat barn- och studiebidragen.
- Man säger att det finns alternativ till att ställa om. Men alternativet till att sänka utsläppen och göra omställningen är en fullständig klimatkatastrof, säger Janine Alm Ericson.
Hör Centerpartiets kritik i videon.
Överblick
Vårbudgeten 2024 - här är allt du behöver veta
SVT har rapporterat live från måndagens presentation av vårbudgeten. Vid 13.00 sänder SVT Forum direkt från en debatt i riksdagen om vårbudgeten, som du kan se på SVT Play och i SVT 2.
Kom ikapp i turerna kring budgeten i liverapporten nedan.
Men vad innehåller vårbudgeten? Och vilka är vinnarna respektive förlorarna på satsningarna? Läs mer i artikeln.
Vårbudgeten visar växande inkomstskillnader
De rikaste tio procenten av svenskarna har på grund av ökade kapitalinkomster haft en dubbelt så bra ekonomisk utveckling som resten av hushållen, framgår av vårbudgeten.
"Sett över hela perioden är det främst ökade utdelningar i fåmansbolag och ökade realiserade kapitalvinster från försäljningar av finansiella tillgångar som förklarar uppgången", står det i bilagan till budgeten.
Beskattningen av så kallade fåmansbolag har länge varit föremål för politisk debatt. Delägare i fåmansbolag får i dag dela upp inkomsterna i både lön och kapital, varav den senare oftast sker till lägre beskattning.
(TT)
Kritiken från S: Vård och bostäder underfinansierat
Socialdemokraterna anser att regeringens vårändringsbudget är en "underlig produkt", som inte ger nog med stöd till vården, där statsministern lovat att ingen ska behöva sägas upp.
- Nu, när vi läser vårbudgeten, blir det smärtsamt tydligt att Ulf Kristersson och regeringen bryter det löftet. Regeringen prioriterar skattesänkningar för de allra rikaste före nödvändiga resurser till svensk sjukvård, säger Mikael Damberg (S).
Utöver vården är byggbranschen det område där S riktar skarpast kritik mot regeringen och Sverigedemokraterna.
- Hela byggbranschen har väntat på nya besked - men det kom inget den här gången heller, säger Damberg.
Regeringens ISK-förslag kritiseras: Gynnar rika mest
Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på ISK-konton, genom att göra sparandet skattefritt upp till 300 000 kronor.
Detta har mötts av kritik från Ekonomistyrningsverket och Konkjunktursinstitutet, som menar att spargränsen gynnar höginkomsttagare oproportionerligt mycket.
- Jag delar inte bilden, även om det här är myndigheter som jag själv har ansvar för, säger Elisabeth Svantesson (M) och tillägger:
- Mediansparandet ligger på 74 000 idag och tre av fyra kommer få skattefritt sparande, så väldigt många svenskar - över tre miljoner - sparar i ISK, och det vill vi uppmuntra.
Regeringens budgetvarning: Högre arbetslöshet
Regeringen varnar för att arbetslösheten kan stiga det kommande året, i samband med att finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar vårändringsbudgeten.
- Efterfrågan på arbetskraft är svagare och utvecklingen är dämpad. Dels är anställningsplanerna i Sveriges näringsliv inte på topp och vi ser en kraftig ökning av konkurser, säger hon.
I ett pressmeddelande skriver finansministern att "det är ett besvärligt ekonomiskt läge men det finns en ljusning i att inflationen går ner".
Samtidigt ser hon främst två risker för svensk ekonomi: Att omvärldens tillväxt blir svagare än väntat och att inflationen blir högre än förutspått.
Nu är hela vårändringsbudgeten släppt
Under måndagsmorgonen presenterades regeringens årliga vårändringsbudget, eller "2024 års ekonomiska vårproposition", i sin helhet.
"Det är ett besvärligt ekonomiskt läge men det finns en ljusning i att inflationen går ner", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.
Propositionen innehåller regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och kan läsas i sin helhet här.
Oppositionen: "Regeringen vägrar se verkligheten"
Statsminister Ulf Kristersson (M) håller inte sitt löfte om att ingen ska sägas upp inom vården, menar Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.
- Nu ser vi hur nedskärningarna går över hela sjukvården och efter den här budgeten blir det ingen förändring. Varsel ligger kvar och nedskärningarna fortsätter, säger han.
Mikael Dambergs största kritik mot vårändringsbudgeten är att "regeringen vägrar att se verkligheten", säger han i SVT:s Morgonstudion.
- Regeringen säger att man framöver ska ha en tillväxtekonomi, men, men byggsektorn, där sju går företag i konkurs varje dag, blöder, säger han.
Oron i Mellanöstern påverkar ekonomin: "Allvarligt"
Den senaste upptrappningen i Mellanöstern, efter Irans attack mot Israel, påverkar Sveriges ekonomi, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
- Fraktfartyg, olja och energi av alla slag kan bli dyrare och påverka ekonomin. Vi kan se att Rysslands krig i Ukraina har påverkat hela världens ekonomi, säger hon.
En av vårändringsbudgetens syften är att justera den innevarande budgeten för oväntade risker i ekonomin.
- Det är ett otroligt allvarligt läge. Omvärlden är orolig och det måste lugna sig i den här regionen, finansministern.
Finansministern: "Fokus att få fart på tillväxten"
Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är regeringens fokus i vårändringsbudgeten "att få fart på tillväxten" med tre riktningar:
- Att återställa hushållens köpkraft - särskilt låg- och medelinkomsttageare, arbetslinjen: att många inte är på arbetsmarknaden och långsiktig tillväxt: Vi måste få ekonomin att växa framöver.
Kritiska röster har höjts om att årets satsningar kan spä på inflationen.
- Vi gör det man ser behövs för att stötta och det vi kan göra för att ta oss igenom utan att spä på inflationen. Kampen över inflationen har fungerat, men vi måste ta det i hamn, säger Elisabeth Svantesson.