– Mycket i svenska skola är på väg åt rätt håll, men vi kan inte slå oss för bröstet. Vi har fortfarande mycket kvar att göra, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
Fokus för skolan i regeringens budgetproposition för 2020 är höjda kunskaper, stärkt likvärdighet och fler behöriga lärare.
– Vi har bristanden jämlikhet i skolsystemet. Beroende på vilken bakgrund man har, ser resultaten för eleverna olika ut. Ska man höja kunskapen så måste man öka likvärdigheten, säger Anna Ekström.
Satsar på lärarassistenter
Regeringen vill motverka att lärarna blir färre genom att satsa på fler lärarassistenter. I år har 475 miljoner kronor avsatts för lärarassistenterna, men nästa år ska den summan öka till en miljard kronor.
– Lärare ska ägna sin tid åt det som de är bäst på, vilket är att förbereda, genomföra och utveckla sin undervisning. I dag gör lärarna mycket jobb som annan personal kan göra, säger Anna Ekström.
Regeringen kommer också att förlänga lärarlyftet, som ger utökad behörighet för lärare som undervisar i ämnen som de saknar behörighet för. Nu ska denna del av lärarlyftet öppnas för fler lärargrupper.
Kapar kritiserat bidrag
Regeringen kommer också att minska antalet riktade statsbidrag, ett bidrag som tidigare kritiserats.
Förra året fanns över 70 riktade statsbidrag att söka, men i regeringens budgetproposition försvinner fem.
– Det betyder inte att skolorna får mindre pengar, det är för att skolorna ska slippa onödig administration, säger Anna Ekström.
Här är det som redan är känt om regeringens skolförslag i höstbudgeten
1. Fler lärarassistenter
Regeringen vill satsa ytterligare en halv miljard kronor på assistenter till landets lärare. I år har 475 miljoner kronor avsatts för lärarassistenterna, och nästa år ökas summan till en miljard kronor.
2. Lärarlyftet förlängs
Statsbidraget höjs till 135 miljoner kronor per år och förlängs till åtminstone år 2025. Pengarna ska gå till utbildning, så att obehöriga lärare kan kvalificera sig för lärarlegitimation.
3. Ny specialskola
Från och med 2020 får specialpedagogiska myndigheten 10 miljoner kronor för att starta en ny specialskola för barn med språkstörningar.
4. Nationella provet digitaliseras
Satsningen får 16 miljoner kronor från 2020.
5. Betyg från årskurs 4
För att förbereda reformen ska regeringen satsa 1 miljon kronor.