Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Foto: TT

Regeringen: Samma krav för nyanlända och arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att samma krav ska gälla för nyanlända som för andra arbetslösa. Därför tas nu rätten till en etableringsplan bort.

Problemet med nuvarande lagstiftning om etableringsplan för nyanlända är att det är en rättighet där det är svårt för Arbetsförmedlingen att ställa krav, anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Det innebär att många i dag har tomma etableringsplaner. Man gör det som man måste, söka jobb och SFI, det räcker. Arbetsförmedlingen kan inte kräva mer, säger hon på en presskonferens.

I stället ska Arbetsförmedlingen anvisa nyanlända till arbetsmarknadspolitiska program. Precis som för andra arbetssökande ska de få en individuell handlingsplan och få de insatser som bedöms behövas för att leda till arbete eller studier.

Sänkt ersättning

Nyanlända som inte deltar i nödvändiga insatser för att få arbete ska kunna förlora hela eller delar av sin etableringsersättning. Redan i dag kan dock de som har ogiltig frånvaro från etableringsinsatser få nedsatt etableringsersättning.

Nyanlända bör omfattas av ett proportionerligt åtgärdssystem som i stort motsvarar det som i dag gäller för övriga arbetssökande, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Mindre administration

Även dagens etableringsplaner upprättas av Arbetsförmedlingen och innehåller minst Svenska för invandrare (SFI), arbetsförberedande insatser, till exempel praktik, och samhällsorientering. Etableringsplanerna omfattar vanligtvis 24 månader och innebär aktiviteter på heltid.

Syftet med det nya förslaget, som finns i en lagrådsremiss, är att minska onödig administration och skapa förutsättningar för en ökad flexibilitet och effektivitet i etableringen.

Förslaget ingår i den så kallade migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna från hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.