– I februari hade vi 20 000 långtidsarbetslösa ungdomar, som trots en fantastisk högkonjunktur aldrig kom i jobb. Då ställer jag mig frågan hur Socialdemokraterna ska lyckas i en lågkonjunktur, i en kris, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringen satsar ytterligare 100 miljoner kronor för jobb till unga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga ökar snabbt i spåren av coronakrisen. Nu satsar regeringen ytterligare 100 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjlighet att skapa jobb åt unga. Men tillskottet är långt ifrån tillräckligt, menar Moderaterna.

– Det räcker naturligtvis inte, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

I dag är nästan 13 procent av unga mellan 18 och 24 år arbetslösa. Den siffran väntas stiga till nära 17 procent i början av nästa år, enligt Arbetsförmedlingen, vilket innebär drygt 100 000 arbetslösa ungdomar.

Regeringen har tidigare avsatt 180 miljoner kronor till landets kommuner i en sommarjobbssatsning. Nu öronmärks ytterligare 100 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjlighet att skapa jobb till unga i höst.

– Det här blir en utveckling av satsningen vi gjorde innan sommaren, som har varit väldigt framgångsrik, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Aktuellt.

M: Regeringen har misslyckats

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar tillskottet, men menar att det är långt ifrån tillräckligt.

– Det kommer att leda till ungefär 30 jobb per kommun under en kort tid. Det räcker naturligtvis inte, säger hon.

Trots de senaste årens högkonjunktur har regeringen misslyckats att få ungdomar i arbete, menar Elisabeth Svantesson.

– I februari hade vi 20 000 långtidsarbetslösa ungdomar, som trots en fantastisk högkonjunktur aldrig kom i jobb. Då ställer jag mig frågan hur Socialdemokraterna ska lyckas i en lågkonjunktur, i en kris.

Nordmark: Klassisk politik från M

Svantesson efterlyser därför bland annat ett bidragstak, språkkrav och att fler unga kommer i arbete genom lärlingsanställningar, där de får lära sig jobbet på jobbet till en något lägre lön.

Ett förslag som Eva Nordmark avfärdar.

– Det är ganska klassiskt. När Moderaterna får möjlighet att påverka politiken, då handlar det om lägre löner, att man attackerar a-kassa och så ser man till att skära i resurserna till arbetsmarknadspolitiken, säger hon.

Se hela debatten mellan Eva Nordmark (S) och Elisabeth Svantesson (M) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.