Statsministern presenterade den nya strategin under en pressträff på onsdagen tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Det dröjer sannolikt innan vi är där, men när vi är där ska Sverige ha tillgång till det vaccinet, säger Stefan Löfven.
Vaccinationsplanen står på tre ben:
- Internationellt samarbete: Regeringen ska jobba aktivt för att säkra ett vaccin till Sverige.
- En internationell vaccinsamordnare får i uppdrag att se till att de nationella behoven tillgodoses. Vem samordnaren blir presenteras inom kort.
- Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram en nationell vaccinationsplan.
Den 31 augusti ska Folkhälsomyndigheten lämna in en första plan till regeringskansliet.
– Syftet är att säkerställa att det som behöver finnas på plats ska vara klart när ett vaccin mot covid-19 är tillgängligt. Det vaccin vi får in till Sverige ska snabbt gå ut till landet efter behov och ska kunna följas upp noga, säger Lena Hallengren om myndighetens nya uppdrag.
”Lång väg att vandra”
Världshälsoorganisationen WHO har tidigare sagt att det enda som kan hejda virusets framfart är ett vaccin. Men i vanliga fall tar det 10-15 år att utveckla ett vaccin.
Nu pågår en intensiv jakt på ett coronavaccin i hela världen. I USA, Tyskland, England och Kina genomförs redan nu tester på människor och under tisdagen presenterade ett amerikanskt bioteknikföretag positiva resultat från en första studie.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det skulle vara förvånande om det finns ett vaccin före 2022.
– Det är viktigt att inse att det är en ganska lång väg att vandra innan vi kan erbjuda ett vaccin. Det pågår en hel del aktivitet, det kommer en hel del positiva signaler, men vi är i ett väldigt tidigt skede av en vaccinutveckling, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Måste prioritera i början
Även när ett eventuellt vaccin finns på plats kommer det inte räcka till alla. Därför kommer det behöva göras prioriteras utifrån behov när det ska fördelas över världen och i Sverige.
– Vaccinproduktionen kommer förmodlingen inledningsvis att vara för liten för att på en gång räcka till alla i hela världen. Dessutom kommer efterfrågan att vara enorm, som alla förstår, säger Lena Hallengren.
Vaccinstrategin i tre delar
Den första delen i vaccinstrategin handlar bland annat om regeringens fortsatta arbete i EU och WHO för att säkra en rättvis global fördelning av ett kommande vaccin, till Sverige och andra länder.
Den andra delen handlar om att en vaccinsamordnare inrättas som får i uppdrag att se till att de nationella behoven tillgodoses. Samordnaren ska bland annat utarbeta en plan för Sveriges agerande, identifiera och följa intressanta vaccinprojekt i Sverige och utomlands. Samordnaren ska även undersöka möjligheterna till att kliniska studier genomförs i Sverige.
Den tredje delen i regeringens vaccinstrategi är ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan för covid-19. Folkhälsomyndigheten ska bland annat ta fram en prioritetsordning och en plan för hur vaccinet ska distribueras och hanteras i Sverige, uppskatta vilka vaccinvolymer som behövs inför kommande inköp och utreda hur vaccinering mot covid-19 kan införas i det nationella vaccinationsregistret.
(TT)