Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer vara mycket bättre rustade att trycka tillbaka det våld och det förtryck som som drabbar kvinnor” – hör mer från justitieminister Gunnar Strömmer (M) i klippet. Foto: Mickan Mörk/TT

Regeringen: Stärk skyddet för våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Ett ”lämna-program”, förslag på straffskärpningar och insatser mot hedersrelaterat våld – regeringen vill stärka skyddet för våldsutsatta kvinnor.

– Vi politiker har ett stort ansvar att se till att orden vi använder inte bara blir ord utan konkreta åtgärder som faktiskt får en effekt, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Under torsdagen presenterade jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) ett nytt åtgärdsprogram som riktar sig mot mäns våld mot kvinnor. Programmet har 132 punkter.

Gunnar Strömmer hoppas att åtgärdspaketet ska leda till att färre kvinnor mördas.

Mäns våld mot kvinnor

– Det är ett av de uttryckliga målen. Jag är övertygad om att vi gör allt det vi föreslår då kommer vi vara mycket bättre rustade att trycka tillbaka det våld och förtryck som drabbar kvinnor i nära relationer, säger han.

”Lämna-programmet”

Man presenterar ett ”lämna-program” – en satsning för att göra det lättare för våldsutsatta kvinnor att lämna destruktiva relationer och inte återvända. Det är en rad samordnade insatser mellan bland annat Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Socialstyrelsen.

Det handlar bland annat om att öka möjligheten för våldsutsatta att bo kvar i sin bostad.

Stärkt skydd för unga

Regeringen vill också stärka skyddet för barn och unga i våldsutsatta hem och hedersrelaterat våld.

Totalt för 2024 har regeringen satsat drygt 600 miljoner kronor inom jämställdhetspolitiken för mäns våld mot mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, uppger justitieminister Gunnar Strömmer.

Regeringen presenterar också ett förslag på en åtgärd för fler och mer omfattande kontaktförbud.

Olga Persson, ordförande för Unizon, säger att hon saknar flera punkter i åtgärdsprogrammet. Bland annat en nollvision.

– Vi saknar också styrning och ledning, vem ska samordna vad? Det är fortfarande inte tydligt, säger hon och fortsätter:

– Det är positivt att man försöker begränsa förövarna, man ska få straff när man begår brott mot kvinnor och barn, inte bara när man begår gängrelaterade brott.

REGERINGENS FYRA HUVUDPUNKTER

  • Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck
  • Stärka åtgärder för barn och unga som upplever våld
  • Öka kunskaper om de digitala dimensionerna av våld
  • Ett lämna-program för att lämna destruktiva relationer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet