”Kronvittnen bygger på tanken att det ska kunna för en misstänkt att samarbeta med polisen”, sa justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) under torsdagen. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen tillsätter utredning för åtgärder mot gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter nu en utredning för att analysera en rad åtgärder för att minska gängvåldet i Sverige. Bland annat ska man se över möjligheten att vittna anonymt samt skärpta straff för övergrepp i rättssak. Det meddelade justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) under torsdagen.

Det är flera förslag mot gängkriminalitet kopplade till 34-punktsprogrammet – från vittnesskydd till skärpta straff – som ska analyseras av den utredning som regeringen nu tillsätter. Nyheten presenterades på torsdagen av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, som betonade att man vill bryta tystnadskulturen bland brottslingar.

Ska utreda åtgärder om vittnesmål

Utredarna ska bland annat se över åtgärder kopplade till vittnesmål, vilket regeringen tidigare presenterat. Det handlar om att se över hur skyddet och stödet till vittnen kan stärkas, undersöka möjligheten att vittna anonymt och samt utreda införande av kronvittnen.

– Kronvittnen bygger på tanken att det ska kunna löna sig för en misstänkt att samarbeta med polisen – och det ska också kunna straffa sig om man inte gör det, sa Morgon Johansson under presskonferensen.

Förslag lämnas i maj 2021

Utöver det ska utredningen också föreslå skärpta straff för övergrepp i rättssak, mened och skyddande av brottsling. De ska även se över behovet av ändringar av vittnesuppgifter som lämnas under en förundersökning.

– Ljuger man som vittne i ett rättegång så måste det få konsekvenser, sa Johansson.

Särskild utredare är justitierådet Stefan Johansson. I maj 2021 ska uppdraget redovisas.

34-punktsprogrammet presenterades av regeringen i slutet av september i år. Förslaget är indelat i fyra områden: Nya verktyg att arbeta bekämpa brottsligheten, nya påföljder för brottslingar, lösningar för att få fler att vittna, samt förebyggande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.