Elisabeth Svantesson och Anders Holmberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver inte utreda allt man vill veta mer om” – hör finansministern om utbyggnaden av kärnkraft. Foto: SVT

Regeringen utreder inte alternativ till kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill låna 300 miljarder kronor till ny kärnkraft.

Ändå har regeringen inte utrett om det finns billigare och bättre alternativ.

– Man behöver inte utreda allt man vill veta mer om, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s 30 minuter.

Regeringen har bestämt sig för att Sverige måste bygga ny kärnkraft. De menar att det är det enda sättet att säkra stabiliteten i elsystemet framöver, något inte alla experter är lika säkra på.

– Vinden blåser inte alltid och solen skiner inte alltid. Och att lagra el för att skapa stabilitet är inte en perfekt teknik som är fullt utvecklad vad jag har förstått, så vi behöver kärnkraft, säger Elisabeth Svantesson.

Staten vill låna mellan 300 – 450 miljarder för att hjälpa till att finansiera bygget av fyra nya kärnkraftsreaktorer. Det skulle innebära att statens skuld ökar betydligt, från ca 15 procent till 23 procent av BNP.

Har inte utrett billigare alternativ

Trots planerna på enorma investeringar under många år – så har regeringen valt att inte utreda om det finns bättre och billigare alternativ till kärnkraften, något som flera forskare menar att det gör.

Men har ni utrett om det finns andra system som kan skapa den stabiliteten i elsystemet bättre eller billigare än kärnkraften?

– Nej, man behöver inte utreda allt man vill veta mer om. Genom att lyssna på våra experter på departementet så har vi kommit fram till att det är denna väg som vi ser är bästa vägen framåt för Sverige.

Kritiken: ”Bryr sig inte om alternativen”

Markus Wråke, vd för Energiföretagens forskningsinstitut Energiforsk, håller inte med:

– Det finns väldigt svagt forskningsstöd för att säga att det skulle vara fysiskt omöjligt att bygga ett system utan ny kärnkraft i Sverige.

Han menar att det visserligen finns flera fördelar med kärnkraft. Men att det finns studier som pekar på att det är både möjligt och billigare med en kombination av vind och sol tillsammans med batterilagring och andra tekniker – än med kärnkraft, säger Wråke:

– Det finns risk att det upplevs som att man har bestämt sig för att hammaren är lösningen och när man letar efter problemet ser allt ut som spik. Alltså att man har bestämt sig för kärnkraft och då bryr man sig inte så mycket om alternativen eftersom det inte är opportunt att göra det just nu.

Se hela intervjun med Elisabeth Svantesson (M) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.