Strax före årsskiftet kom EU-länderna överens om att förbjuda sugrör, bestick och tallrikar i plast från år 2021. Foto: TT

Regeringen vill förbjuda plastmuggar

Uppdaterad
Publicerad

Om två år kan Sverige plastbantas rejält. Regeringen ska utreda ett förbud mot muggar och livsmedelsbehållare av plast, rapporterar Ekot.

Strax före årsskiftet kom EU-länderna överens om att förbjuda sugrör, bestick och tallrikar i plast från år 2021. Där ingår även muggar och livsmedelsbehållare av expanderad polystyren, även så kallad cell- eller skumplast.

I EU-direktivet fastslogs även att medlemsländerna ska minska förbrukningen av muggar och livsmedelsbehållare av annan plast. Men regeringen vill gå längre än så och utreda om det går att helt förbjuda produkterna.

– Bland annat ska utredningen titta på om det ska vara ett tvång att restauranger och andra ska kunna leverera mat i medhavda behållare eller om man kan införa någon typ av pantsystem eller också att man får övergå till andra material än plast, säger hon till radion.

Behöver tänka nytt

Produkterna ska ersättas med annat material, enligt Lövin, vilket innebär att producenter och leverantörer av engångsplast kommer att behöva tänka nytt.

En analys av Svenska miljöinstitutet på uppdrag av organisationen Håll Sverige rent visade tidigare i år att svenskarna förbrukar upp till en halv miljard engångsmuggar per år. Räknat i antal står plastartiklar för engångsbruk för omkring hälften av allt marint skräp som hittas på europeiska stränder.

Beslutet om att utreda ett möjligt förbud har som en följd av januariavtalet fattats av regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det ska även utredas hur mikroplast i konstgräs och liknande plastanvändning kan begränsas.

Fakta: Plast i naturen

80 procent av allt skräp i haven kommer från land, varav det mesta består av plastartiklar.

Plastartiklar för engångsbruk står för omkring hälften av allt marint skräp som hittas på europeiska stränder, räknat i antal.

Den klassiska engångsmuggen är till stor del gjord av papper, men har en insida av plast för att göra muggen tät. Ofta medföljer även ett lock som är helt gjort av plast.

Plast som hamnar i naturen försvinner inte. I stället sönderdelas den till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikro- och nanoplast.

Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.

Källa: Håll Sverige rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.