Foto: TT

Regeringen vill minska byggkrånglet

Uppdaterad
Publicerad

Mindre regelkrångel och snabbare byggtider. Det är tanken när regeringen lägger 55 miljoner kronor i 2017 års statsbudget på fler handläggare hos länsstyrelserna och mer pengar till Boverket.

Symboliskt och alldeles för lite, enligt experter.

– Byggprocesserna ska gå snabbare och effektivare. Och det ska bli enklare, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

Bland annat får länsstyrelserna 30 miljoner kronor extra per år för att snabbare handlägga plan- och byggärenden.

Höstbudgeten 2016

– Vi fortsätter att ställa tuffare krav på länsstyrelserna, men då måste man vara beredd att ge dem mer pengar, säger Peter Eriksson.

Boverket får samtidigt tio miljoner kronor extra för att se över byggreglerna – för att ”minska regelkrånglet successivt”, som Eriksson uttrycker det. Ovanpå detta 15 miljoner kronor för att utbilda handläggare på bygg- och planområdet.

TT: Räcker det här för att få fart på byggandet?

– Nej, vi har ju väldigt många förslag som vi jobbar med. Vi kommer att komma med nya förslag under hösten och vintern som drar i den här riktningen, säger Peter Eriksson och påminner om det 22-punktsprogram som regeringen lade fram i juni.

I budgeten kommer regeringen, enligt Peter Eriksson, också att lägga fram förslaget på slopat tak i uppskovsreglerna vid försäljningen av en bostad, det vill säga en säljare får rätt att skjuta upp hela reavinstskatten. I dag finns ett tak för det beloppet. Tanken är att det ska öka rörligheten på bostadsmarknaden – något som flera remissinstanser och experter tror blir väldigt marginellt.

Inte imponerade

TT: Kommer det fler bostadsförslag på skatteområdet?

– Inte nu.

Branschen och experter är inte imponerade.

– Två små steg i rätt riktning, men inget som i sig kommer att få fart på bostadsbyggandet, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, om regeringens budgetnyheter på byggområdet.

Han saknar de stora greppen, som att ta tag i skattefrågorna på bostadsmarknaden.

Att det just nu är rekordhög takt på bostadsbyggandet är knappast något politikerna kan ta äran av, speciellt inte de nuvarande. Byggprocesserna är allt för långa för det. Wellhagen pekar i stället på att hushållen generellt sett fått mer pengar att röra sig med, de rekordlåga räntorna och en stark arbetsmarknad.

– I bland överskattar man politikernas betydelse på området, säger Wellhagen.

Symboliska åtgärder

Symboliska åtgärder, kallar Stellan Lundström regeringens förslag, som enligt honom knappast ger några effekter på byggandet.

Stellan Lundström är professor i fastighetsekonomi och mångårig forskare på KTH.

Åtgärderna är i sig bra, men effekterna ligger långt fram i tiden.

– Det krävs stora grepp på hela skattesystemet, säger han om vad som behövs för att få de riktigt stora effekterna på bostadsmarknaden.

Dessutom måste reglerna för finansiering och riskhantering av husbyggen ses över.

– I dag är det ingen som tar risken. Det är svårare att få igenom projekt, säger Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet