Det är fullt på de svenska fängelserna, och för att klara av de straffskärpningar som väntar beräknar Kriminalvården att antalet fängelseplatser åtminstone behöver fördubblas de kommande åren. Regeringens förslag om att hyra fängelseplatser utomlands har testats tidigare i Europa. Norge hyrde 650 fängelseplatser i Nederländerna mellan 2015 och 2018.
Även Belgien hyrde fängelseplatser där, och nästa år ska Danmark skicka 300 fångar till Kosovo. Men att skicka fångar utomlands för att lösa platsbristen är en dålig idé enligt forskare Linda Kjaer Minke som har studerat ländernas resultat.
– Det löser ingenting på sikt, säger hon.
Hon menar att överbeläggningarna i Belgiens fängelser löstes under tiden som landet hyrde fängelseplatser, men började sen öka igen. I Norge lyckades man däremot med att korta köerna till fängelserna.
Bröt mot de mänskliga rättigheterna
Samtidigt fick systemet i Norge stark kritik för att vara dyrt, försvåra besök från anhöriga och bryta mot de mänskliga rättigheterna.
– Det gick inte att se till att de intagna inte utsattes för tortyr eller nedsättande behandling, säger Linda Kjear Minke.
Det är landet där fängelset ligger vars lagar som gäller. 2017 konstaterade den norske civilombudsmannen att systemet bröt mot de mänskliga rättigheterna. Han skrev att det är den norska statens ansvar att förhindra brott mot mänskliga rättigheter, men att myndigheterna inte hade kunnat starta en polisutredning om det hade behövts.
Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot, påpekar att det handlar om att hyra fängelseplatser i andra EU-länder.
– EU har ett gemensamt regelverk, och nu tittar man noga på juridiska förutsättningar och praktiska förutsättningar. Det är inte helt okomplicerat. Men våra grannländer har visar att det går med goda resultat, säger han.
Hör mer från Fredrik Kärrholm i klippet nedan.