I Tidöavtalet har regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om att slopa stödet till utbyggnaden till havs. Stödet innebär att vindkraftsföretagen skulle få hjälp av Svenska kraftnät att bekosta anslutningen till stamnätet.
– Den här linjen ligger fast. Det finns inget annat kraftslag som får sin anslutningsavgift subventionerad från staten, säger Ebba Busch (KD).
Svenska kraftnät: ”Oförutsägbart”
Det hon däremot lovar är att tillståndsprocesserna ska kortas. I dag är det, enligt Svenska kraftnät, väldigt komplicerat att få tillstånd.
– Det är väldigt oförutsägbart om man får tillstånd eller inte. Det måste bli tydligare annars finns det inte förutsättning för att realisera havsbaserad vindkraft i Sverige, säger Daniel Gustafsson, chef för kraftsystem hos Svenska kraftnät.
Han säger att det kommer att bli underskott på elproduktion om inte den havsbaserade vindkraften byggs ut inom fem-tio år.
Åtta ansökningar
Regeringen har åtta ansökningar på sitt bord. Ett av dem är Kriegers flak söder om Trelleborg, har fått klartecken. Resten väntar på besked, bland dem danska Ørsted.
– Om vi får klartecken från regeringen kan vi vara klara med första vår vindkraftspark 2029. Det är Skåne havsvindpark, säger Ulrik Stridbæk, chef för energiekonomi hos Ørsted.
Sammanlagt vill de bygga sex vindkraftsparker i Sverige från Gävle i norr till Skåne i söder. Om de får okej ska de vara klara att ta i drift 2032.