Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar finansminister Elisabeth Svantesson (M) om förändringen i lagen. Foto: Andreas Idén/SVT

Regeringen vill stoppa fusk med föräldrapenning genom ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Fusket med föräldrapenning uppgår till runt 2 miljarder per år, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Nu vill regeringen komma åt det genom att arbetsgivare ska behöva rapportera in anställdas frånvaro.

Arbetsgivare ska varje månad rapportera in till Försäkringskassan när deras anställda antingen är föräldralediga eller är hemma för att ta hand om ett sjukt barn (vab). Det är regeringens nya lagförslag för att få bukt på den del av bidragsfusket som handlar om föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.

– Det är ett ganska stort fusk. Ungefär 2 miljarder per år beräknar vi att det uppgår till. Det handlar om att man både jobbar och tar ut en föräldrapenning fast man inte ska det.

I dag behöver Försäkringskassan begära in uppgifter från enskilda personer, vilket Svantesson menar är mycket tidskrävande. I den nya lagen ska arbetsgivare i samband med att de deklarerar även behöva rapportera in både frånvaro och giltig frånvaro.

– Det här kommer nu att automatiseras vilket gör det enklare för försäkringskassan, säger Svantesson och fortsätter:

– Sedan tror jag också att det har en normerande effekt om det finns en lag på plats.

Svantesson (M): ”Viktigt för tilliten till våra system”

Lagförslaget är en del i regeringens arbete mot bidragsfusket där de menar att just fusket med föräldrapenning är en central del.

– Det här är viktigt för tilliten till våra system. Man ska inte fuska med våra gemensamma skattemedel. Välfärdssystemen är generösa i Sverige. Det vill vi att de ska fortsätta vara, men det förutsätter att man inte fuskar, säger Svantesson.

För arbetsgivare kommer lagen, om den går igenom, initialt att innebära en ökad administrativ belastning.

– Men när det väl har kommit igång kommer det inte bli det. Huvudregeln är att det ska gälla alla arbetsgivare, men sedan får vi titta på om det ska vara några undantag.

Lagförslaget kommer att gå vidare till riksdagen där regeringen hoppas att det ska klubbas igenom i höst.

– Det här ska vara på plats redan 1 januari 2025 är tanken om allt går som det ska., säger Svantesson (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.