I förra veckan meddelande Socialstyrelsen att gravida mellan vecka 22 och 36 bör klassas som riskgrupp då kvinnor med en covidinfektion riskerar att föda för tidigt.
Beskedet skulle teoretiskt också innebära att gravida, precis som andra riskgrupper som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, skulle ha rätt till ersättning från staten om man tvingas stanna hemma från jobbet. Regeringen har dock dröjt med att ge besked om huruvida även gravida ska få ersättning, fram tills nu.
Graviditetspenning
– Sedan Socialstyrelsen meddelade att det finns en särskild risk för gravida så har vi tittat på vilken förmån som kan användas, säger Ardalan Shekarabi.
– Idag kan vi meddela att graviditetspenningen kan användas av den här gruppen under förutsättningen att man uppfyller lagens krav.
Enligt Ardalan Shekarabi ska arbetsgivaren försöka se till att den gravida kan jobba hemifrån så långt det är möjligt.
– Om det alternativet inte finns så finns den här möjligheten för gravida så att man får ersättning under den tiden som man är hemma, fortsätter han.
Kritik från Lärarförbundet
Lärare är en yrkesgrupp där många inte kan jobba hemifrån och på Lärarförbundet blev man nedringd av oroliga medlemmar efter Socialstyrelsens besked.
-Vi kräver att gravida ska få ta del av riskgruppsersättningen från vecka 22. Det finns ingen anledning till att gravida ska behandlas annorlunda än andra riskgrupper, sade förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand till SVT.
– Vi vill att regeringen är tydlig och ger i uppdrag till Försäkringskassan att verkställa det.
”Från och med nu”
Graviditetspenning är en särskild del av sjukförsäkringen som innebär att gravida kan få ersättning om man tvingas vara hemma av medicinska skäl. Ersättningen ligger för närvarande på max drygt 700 kronor om dagen före skatt och betalas ut av Försäkringskassan.
– Det här går att ansöka om från och med nu, säger Ardalan Shekarabi.